Yaşru – Börübay

0
628

Yaşru ile tanışmam geçen sene oldu. Yeni albüm Börübay’ın görsellerini ve teaser’ını site üzerinden paylaşmıştık. Bu arada da grup üyeleriyle tanışma fırsatım oldu. Albüm teaser’ı gerçekten heyecan vericiydi. Grubun diğer şarkılarını merak etmiştim. Gecenin Türküsü, Yol Verin Dağlarım ve Öd Tengri Yasar’daki sound ve sözler bende hayranlık uyandırdı. Daha sonra önümdeki teaser’a bakınca “kesinlikle iyi bir albüm geliyor” dedim.

Yaşru’nun Börübay albümü Wormholedeath Records etiketiyle 28 Ekim 2016’da çıktı. Teaser’daki şarkıların uzun versiyonunu sonunda dinleyebilecektik. Albümün CD formatı müzik marketlere dağıtılınca arşivime kattım. Albüm kapağındaki tasarım, elimizde tuttuğumuz albümün eski Türkleri anlattığını açıkça belli ediyor. CD’nin iç yüzünde albüme dair detaylı bilgiler var.

Börübay’ın yapımında Berk Öner vokal, elektro gitar ve etnik çalgıları üstlenmiş. Bas gitar görevi Batur Akçura’da. Şarkıların kaydını da bu ikili yapmış. Albümün mix ve mastering’i Recordman Müzik Yapım’dan Utku Çılgın’a ait. Kapak ve logo tasarımı Erencan Çingir ve Batur Akçura’nın kaleminden geliyor. Çizim ve illüstrasyon işlerini ise Ömer Tunç üstlenmiş.

Kartonetin içinde klasik olarak teşekkür yazısı ve şarkı sözleri var. Burada dikkat çeken kısım Bilge Kağan’ın sözüne yer verilmesi ve eski Türklerin yaşantısından görseller barındırması. Sayfalar arasında eski dilden yazılar da var. Bilge Kağan’ın sözünü yazmadan geçmek istemiyorum:

“Tanrı buyurduğu için, ben de kutlu ve bahtlı olduğum için ölmek üzere olan milleti diriltip doyurdum. Çıplak milleti giyimli kıldım; yoksul milleti diriltip zengin kıldım. Az milleti çok kıldım; güçlü devleti olandan ve güçlü kağanı olandan daha iyi kıldım. Dört bir yandaki milletleri hep kendime bağımlı kıldım. Türk milletini düşmansız kıldım. Bu milletler hep bana bağımlı oldular.”

Albüm 2 dakika 20 saniyelik bir intro ile başlıyor. 552 AD (Börü) epik müziği ile sanki yüzyıllar öncesinin Orta Asya’sına bir kapı açıyor. Intro sonrası brutal vokalli “Börübay”ı dinliyoruz. Burada, az önce okuduğumuz Bilge Kağan’ın sözleri müzikal çerçevede yeniden yorumlanıyor. Zamanın nasıl geçtiğini anlamadan üçüncü şarkı ile atalarımıza selam gönderiyoruz. Albümde bir de cover var. Barış Manço’nun klasiklerinden “Nazar Eyle”yi Yaşru’nun ruhu ile dinliyoruz. Bu cover’ı Börübay’ın konseptine çok yakıştırdım. “Rüzgarın Yırları” Türklerin özgürlüğüne ne kadar düşkün olduğunu anlatan bir şarkı. Son iki dize şöyle:

“Kılıcım, bayrağım şahidimdir ki biliniz
Sonsuza dek bitmez bu öykü birdir, bizim özümüz”

“Hafis”de kazak ezgileri kullanılmış. Bana göre albümün en duygusal şarkısı budur. Dinlerken huzur doluyor, derin derin nefes alıyor insan. Enstrümantal eser, etnik çalgıların ustaca kullanıldığı güzel örneklerden biri. Börübay’ın bitiş şarkısı “Yaşru”. Folk rock/metal grupları konserde çalarken alanda bir hareketlilik olur ya, “Yaşru”da da o adrenalin ve eşlik etme isteği uyanıyor.

Yaşru yaptığı müzik ile hiçbir gruba benzemiyor. Tarihimizi müzikle harika bir şekilde anlatan grup kesinlikle daha fazla ilgiyi hak ediyor. Börübay’ı grubun bize özümüzü unutmamamız için verdiği bir armağan olarak görüyorum. Biz de bu öyküyü sonsuza kadar yaşatalım, özümüz bir olsun.