Van Halen‘in efsanevi gitaristi ve kurucu ortağı, Eddie Van Halen kanserle uzun bir savaşın ardından hayatını kaybetti. 2019 yılında, 5 yıldır gırtlak kanseri ile mücadele ettiği ortaya çıktı. Baş ve boyun bölgesinde yaygın olarak bulunan kanser sebebi ile 6 Ekim 2020 günü ailesi tarafından öldüğü duyuruldu.

Rock yıldızıyla doğrudan bağlantılı kaynaklar tarafından, salı günü Santa Monica’daki St. John’s Hastanesinde öldüğünü söylendi. Eşi Janie, oğlu Wolfgang, eski karısı Valerie Bertinelli ve Eddie’nin kardeşi ve davulcusu Alex ile birlikte yanındaydı.

Son 72 saat içinde Eddie’nin devam eden sağlık savaşı, büyük ölçüde yokuş aşağı gitmeye başlamış ve doktorlar akciğer kanserinin beynine ve diğer organlara taşındığını keşfetmişler.

Pek çoğunuzun bileceği üzere, Eddie on yıldan uzun süredir kanserle mücadele ediyordu. Kaynaklar, geçtiğimiz Kasım ayında bağırsak sorunları nedeniyle hastaneye girip çıktığını ve son zamanlarda kemoterapi gördüğünü söylüyordu.

Geçen yıl, Eddie radyasyon tedavisi almak için 5 yıldır ABD ile Almanya arasında uçuyordu. Yıllardır sigara içen biri olmasına rağmen, 20 yıldan fazla bir süre önce ağzında sık sık tuttuğu metal bir gitar penasından boğaz kanseri geliştirdiğine inanıyordu.

Bununla birlikte, 2006’da Van Halen‘in basçısı olan oğluyla, konserlere ve müzik provalarına devam etti.

Wolfgang internette babasının yasını tuttu ve şöyle yazdı;

“O, isteyebileceğim en iyi babaydı. Onunla sahnede ve dışında paylaştığım her an bir armağandı. Kalbim kırık ve bu kayıptan asla tamamen toparlanabileceğimi sanmıyorum. Seni çok seviyorum baba” diye ekledi.

Halen, ailesiyle birlikte 1962 yılında Hollanda’dan Pasadena Kaliforniya’ya taşınmışlardır. Önceleri piyano dersleri almış ancak piyanonun başında oturmanın çok sıkıcı olduğunu düşünerek bateri çalmaya başlamıştır. Ağabeyi “Alex Van Halen” ise gitar dersleri almaya başlamıştır.

Ancak Eddie Van Halen daha sonra esas yeteneğinin gitar olduğuna karar vermiş ve abisiyle enstrümanlarını değiştirmişlerdir. Yaklaşık 12 yaşlarında gitar çalmaya başlayan Eddie günde 8-9 saat pratik yaparak kendini geliştirdi. 14 yaşına geldiğinde Eric Clapton‘un Cream grubunda attığı soloları notası notasına çalabilir duruma gelmişti. 1974 yılında Van Halen grubunun temellerini abisiyle birlikte “Mamut” adlı grupla attı. 1982 yılında yayımlanan ve dünyanın en çok satan albümü olarak bilinen Michael Jackson‘ın ünlü Thriller‘ında çalışan Halen, albümdeki en bilinen şarkılardan Beat It‘in gitar sololarını çalmasıyla tanındı. Tapping tekniğini dünyaya duyuran gitaristtir. Eddie, dünyanın sayılı solo gitaristlerindendir. Yazdığı Eruption şarkısıyla büyük bir ses getirmiştir. Shred tekniğinin öncülerindendir.

1990’ların sonlarında ağız ve dil kanserine yakalandı. Doktorlar günde 12 ile 14 saat ağzında metal pena tutmasının bu hastalıklara sebep olduğunu söylediler. Çeşitli tedavi metotlarıyla dil kanserinden kurtulmuş ancak hâlâ ağız kanseriyle mücadele etmektedir. Her şeye rağmen de sigara içmeye devam etmektedir. Sağlık nedenleriyle ruhsal yapısı da bozulmuş ve bunun sonucu olarak çevresi tarafından geçimsiz biri olarak tanımlanmaya başlamıştır. Bu durum eşiyle boşanmasına sebep olmuştur.