Popçular İçeri: Pentagram 30. Yıl Volkswagen Arena Konseri

0
307

Heavy metal alanında ülkemizin en büyük gruplarından Pentagram’ı 30. yılında yalnız bırakmak olmazdı. Akustik albümün yayın tarihinin üzerinden çok geçmeden konserlerin başlaması güzeldi. İzmir ve Ankara’dan sonra büyük İstanbul konserinde binlerce Pentagram hayranı tarihe tanıklık etmek için Volkswagen Arena’daydı. 20. yıl konserini izlemiş olanlardan o anları büyük bir heyecan ve gururla anlattıklarını gördüm. Biz de “30. yıl konserindeydik” demenin mutluluğuna erişeceğiz.

Konseri bir süreç olarak ele alıyorum. Duyurudan after party’e kadar olan her şey konserin bir parçasıdır. 25 Mart’tan dört gün önce Volkswagen Arena’ya 360 sahne kurulacağı söylenmişti ancak konserden bir gün önce provalarda bu sahnenin mümkün olamayacağı anlaşılmış. 360 sahnenin iptalinden sonra Biletix sahne düzenini eski haline getirmeden satış yapmaya devam etti. Pentagram’ın sosyal medyadan yazı paylaşmasıyla herkesin bu olanlardan haberi olmuyor. Konser öncesi 3-4 gün bilet satış kanalı iyi yönetilmedi. Önce prova yapılıp 360 sahnenin uygunluğu test edilip, eğer şartlar uygunsa duyuru yapılması gerekirdi. Böylece üzülenler olmazdı.

Volkswagen Arena’da saha içi ve tribün olmak üzere iki kategori vardı. Normal bir Pentagram konseri olsa saha içinde olurdum. Akustik sette tribün olmayı tercih ettim. Daha önce burada tribünden konser izlemediğim için sahneye uzaklığı bilmiyordum. Sahnenin sağına ve soluna kurulan ekranlar tribündekilerin konseri daha iyi takip edebilmesi için gayet güzel işledi. Oturarak konser izlemek rahattı ve konser alanına hakimdik, tavsiye ederim.

Grup sahneye çıkmaya yakın sırada bir intro verildi. Garajistanbul konserlerinde benzerini görmüştük. 2012 albümünden geriye doğru Pentagram’ın albümleri, fotoğrafları ve konserleri gösterildi. Ama bu videoyu sadece tribündekiler net bir şekilde izleyebildi. Sahnenin ortasındaki ekrana saha içinden rahatça bakmak zor. Intro sağ ve sol ekrana da verilebilirdi. Video ilk albüme geldikten sonra hızlı bir şekilde 2017’ye döndük. Akustik albüm kadrosunun fotoğraf çekimlerinden bir kare gördük. 30 yıllık serüvenin böyle gösterilmesi hepimizi duygulandırdı.

Pentagram’ın 25 Mart 2017 setlist’ine gelecek olursak şöyleydi:

  • Apokalips
  • Lions in a Cage
  • Fly Forever
  • Şeytan Bunun Neresinde
  • Uzakta
  • No One Wins The Fight
  • For The One Unchanging
  • Gündüz Gece
  • Gecmişin Yükü
  • 1000 in the Eastland
  • Anatolia
  • Esir Like an Eagle
  • Doğmadan Önce
  • G.S.T.K.P.
  • Dark is the Sunlight
  • This Too Will Pass
  • Bir
  • Sonsuz
  • Gündüz Gece (Encore)
  • Bir (Encore)

Konserde dikkat çeken kısımlar arasında Demir Demirkan’ın Pentagram ile ilgili düşünceleri vardı. Normal şartlarda mayıs konserlerinde gruba katılacak olan Demirkan, müthiş bir seferberlikle Volkswagen Arena’ya gelmişti. Solo kariyerine devam eden gitarist, Pentagram ile çaldığı için ellerinin titrediğini söyledi, hem gruba hem seyircilere teşekkür etti. 30 yıllık macerada gönül isterdi ki herkes burada olsun. Fly Forever’da Ümit Yılbar’ı alkışlarla andık. Ogün Sanlısoy’un Trail Blazer şarkılarını ne kadar içten söylediğine şahit oldum. Sesiyle, duruşuyla geceye renk kattı. Murat İlkan’ı eskisi gibi Pentagram ile görmek harikaydı. Albüm kalitesinde vokaliyle kulağımızın pasını sildi. Gökalp Ergen gitarı ve vokaliyle ön plandaydı. Akustik gitar Ergen’e yakışmış. Instagram’dan takip ediyorsanız akustik parçalarını dinlemişsinizdir. Her parçanın hakkını verdi. Sahnenin ortasında yer almasıyla gözler önün üstündeydi. Stresli ve zor bir işin üstesinden geldi. Ünnü, Utangaç, Gözübüyük ve Türkcan bildiğimiz gibi. Ozan Tügen gecenin gizli kahramanlarındandı. Kendi bölümlerinde seyircilerden bolca alkış aldı.

Bugüne kadar onlarca Pentagram konserine gittim, hiçbirinde bu kadar heyecanlı ve düşünceli değildim (2012 lansman hariç). Eski ve yeni şarkılar arasında gidip gelmek, sahnedeki dev kadro müziğimizin nereden nereye geldiğini gösteriyordu. Grup üyelerinin gözlerinde ilk yıllarındaki azim ve tutkuyu görebiliyorduk. Her yaş grubundan hayranı olan Pentagram 30 yıl ayakta kalmasının sırrını bize açıklıyor gibiydi. Akustik konserlerde üç vokalin de kullanılması ortaya muazzam bir enerji ortaya çıkarıyor. Her birinin öne çıktığı şarkı var, geri vokal yapıyorlar, seyirciyle temasa giriyorlar. Pentagram’ın vokal seçme konusunda hep nokta atışı yaptığını görüyoruz.

Setlist hakkında ekleyeceğim birkaç şey var. Encore şarkılarından “Gündüz Gece” ve “Bir”i iki kez dinlemek biraz sıkıcı. “Bir” grubun en iyi şarkısı olmasa da popülerleri arasında, çalınabilirlik oranı yüksek. “Gündüz Gece” yerine bir sürpriz veya setlist’te olan başka bir parça çalınmasını isterim. Zaten setlist’te 18 şarkı var. Encore ile 20 oluyor. 16 şarkı çalıp ikisini encore’a saklamak da bir alternatiftir. Mayıs konserlerinde bu bölümün gözden geçirilmesi gerek.

Başlıktaki “popçular içeri” ifadesini de açayım. Akustik albüm incelemesinde bu kayıtların metal dinlemeyenlere de ulaşacağını, yeni bir kitleyle temasa girilebileceğini söylemiştim. Düşündüğüm gibi oldu. Volkswagen Arena’da daha önce Pentagram konserine gitmeyip, akustiğe gelenler vardı. Pentagram’ı bu albümle yakından tanıyanlar gördük. “Akustik” yeni bir kitleye seslenen albüm olduğunu ispatlamış oldu. Dolayısıyla bu konserlerde popçuları dışarı değil, içeri alıyoruz.

Pentagram’ın 30. yıl konseri etkileyici ve uzun yıllar sonra bile sanki daha dün yaşamışız gibi anlatabileceğimiz bir etkinlik olarak hafızalarımızda yerini aldı. Emeği geçenlere teşekkürler. 40. yılda da aynı kadro, hep birlikte olma ümidiyle, metal ile kalın \m/