Olay Grup Saspent TG’ye Konuştu: “Olumsuz Yorumlar Bizi Hırslandırdı”

0
2786

Geçtiğimiz günlerde Netd kanalı üzerinden ilk video kliplerini yayımlayan ve üzücü tepkilere maruz kalan Saspent ile taptaze bir röportaj gerçekleştirdik. Grup geçtiğimiz günlerde “Constant Times” isimli ilk stüdyo albümünü piyasaya sürdü ve bu albümün çıkmasının ardından ilk defa TG’ye konuşuyorlar.

Feyyaz: Hoş geldiniz. Yeni albümünüzün başarılı olmasını temenni ediyorum. Umarım her şey istediğiniz gibi olur.

Saspent: Hoş bulduk. Teşekkür ederiz. Bu albüm için gerçekten çok emek harcadık umarım hedeflerimize ulaşırız.

Feyyaz: Saspent ile ilgili klasik bilgileri alarak başlayalım. Grup nasıl kuruldu ve ismi nereden geliyor?

Saspent: Saspent 2012 yılında Oğulcan Çelik’in vokal, Ege Şarlak’ın bas gitarist olarak gelmesi ile yeni bir oluşum olarak ortaya çıktı. Grup aslında 2010 yılında kuruldu ancak şu anki kadrodan yalnızca Tamer Pekalp ve Çağtay Güraras vardı. Vokalist ve bas gitaristin değişimi ile birlikte isim değişikliğine karar verdik ve Saspent olarak devam etmeye başladık. Grubun ismi müzik terminolojisinden geliyor, grubun ismini Türkçeleştirerek Saspent olarak değiştirdik.

Feyyaz: Yeni albümünüz Constant Times’ı geçtiğimiz günlerde yayımladınız. Albümün gelişim sürecini anlatır mısınız? Besteleri kim yapıyor, sözleri kim yazıyor? Grubun mastermind’ı diyebileceğiniz biri var mı?

Saspent: Karakterimizi yansıtacak şarkılar yapmak için 2012 yılında çalışmalara başladık. Beste yapım aşamasında, besteler üzerinde çoğu kez değişiklik yaptık çünkü amacımız yapabileceğimizin en iyisini yapmak idi. Grubun mastermind’ı diyebileceğimiz biri yok zira gruptaki herkes birden fazla enstrüman çalıyor ve bestelere katkıda bulunuyor. Örneğin gitaristimiz Tamer aynı zamanda davul partisyonlarını da yazıyor ya da bateristimiz Çağtay gitar partisyonlarını da yazıyor. Dinlenilen besteler grubun kendisinden çıkıyor, herkes bir şeyler katıyor kendinden.

Sözleri vokalistimiz Oğulcan yazıyor ancak birkaç şarkıda Çağtay da kendinden eklemeler yaptı ve beraber yazdıkları şarkılar da oldu. Güfteyi oturtma sırasında da Tamer’in yardımı çok dokunuyor. Dediğimiz gibi beste süreci, düzenleme, vokallerin sözlere oturtulması vs. tüm grup tarafından yapılıyor. Bu nedenle çok şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Her şarkımız grubun her elemanının ruhunun bir parçasını taşıyor.

Feyyaz: Albümü kaydederken veya ortaya çıkartırken karşılaştığınız zorluklar ve eğer varsa kolaylıkları söyler misiniz?

Saspent: Albüm kaydı bizim için çok zorlu bir süreçti çünkü gerektiğinden fazla zaman aldı. Öncelikle bu bizim ilk albüm kaydımızdı ve stüdyoda çalarken duyduğumuz şey ile kayıt sırasında duyulan arasında bir fark oluyor. Stüdyoda bazı şeyler gözden kaçabiliyor ancak kayıt sırasında tamamen şarkınıza odaklanmanız ve her şeyi kusursuz bir şekilde performe etmelisiniz. Bu bir alışma süreciydi ve kısa sürede elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Grup içindeki sağlık problemleri ya da akademik problemlerden dolayı kaydımız bir hayli uzadı. Her şeyin kusursuz olmasını istediğimizden için kayıt sırasında bile değişiklikler yaptık. Ancak albümü kaydettiğimiz Retro Stüdyoları evimiz gibiydi bu nedenle istediğimiz her şeyde bize çok destek oldular ve işimizi çok kolaylaştırdılar.

Feyyaz: Albümün ilk single parçası “I’ll Bring Your Toy Back”i Netd’e taşımak gibi metal gruplarında görmediğimiz bir hamleye imza attınız. Bu fikir nereden çıktı? Netd’in size yaklaşımı nasıl oldu?

Saspent: Albüm kaydı bittikten sonra bir çok yurt içi ve yurt dışı plak şirketlerine mail attık. Bize en erken dönüş yapan 3 Adım Müzik plak şirketinden Yılmaz bey oldu. Kendisi müziğimizi beğendiğini belirtti ve bizi İstanbul’a davet etti. Oğulcan ve Tamer İstanbul’a gittiler ve görüştüler. Her iki taraf da memnun bir şekilde ayrıldı. 3 Adım Müzik ile çalışmaya karar verdik. Netd’ye gelecek olursak bizim aklımızda da Netd’de yayımlamak vardı ancak biz söylemeden Yılmaz bey kendi teklif etti. Netd daha çok pop müzik üzerine yayım yapsa da Türk insanına bu müziği tanıtmak ve daha fazla kitleye ulaşabilmek için bu karara vardık.

Feyyaz: Netd kanalında videonuz ilk yayımlandığı zaman pop dinleyicisi tarafından acımasız eleştirilere ve bana göre cahilce yorumlara maruz kaldınız. Böyle bir durumla karşılaşacağınız tahmin ediyor muydunuz? Kendi içinizde bu duruma ilk tepkiniz ne oldu?

Saspent: Açıkçası bu tarz tepkiler bekliyorduk ve daha klip yayımlanmadan önce zaten kendi aramızda buna bir açıklık getirmiştik. Belli bir kitle tarafından olumsuz eleştiri almamız bizi üzmedi aksine bu kitleye bu müziği tanıtabilme şansını elde ettiğimiz için kendimizle gurur duyuyoruz. Müzik evrenseldir ve her insan her müziği dinlemese de her müziği deneyimlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Beğenip beğenmemeleri onların takdirine kalmış.

Feyyaz: Sanırım yakında yeni bir video klip daha gelecek. Yine Netd’te yayımlamayı mı düşünüyor musunuz?

Saspent: Doğru. İkinci video klibimizi “Fall of Your Reign” adlı şarkımıza çekiyoruz. Şu anda her şey çok iyi gidiyor ve çok kısa sürede çekimler bitmiş olacak. Yeni yıla girmeden yayımlamayı düşünüyoruz. Bu klip de Netd üzerinden yayımlanacak, aldığımız olumsuz yorumlar bizi yıldırmadı aksine daha da hırslandırdı. Olumsuz yorumların yanı sıra çok fazla olumlu yorum geldi ve çok fazla destek aldık. Bu nedenle aynı kanaldan devam edeceğiz.

Feyyaz: Yurt dışına açılmak gibi bir hedefiniz var mı? Eğer varsa bu konuda ne tarz adımlar atıyorsunuz?

Saspent: Her grup kendi müziğinin dünya çapında tanınmasını ister bu nedenle böyle bir hedefimiz var. Albümümüz çıkmadan önce bir çok festivale başvurduk ancak bizden yayımlanmış bir albüm istediler bizim de olmadığı için çıkamadık ancak önümüzdeki yaz dönemi için tüm festivallere başvuracağız. Yurt dışında bir çok bağlantımız var ancak organizasyon işi zor ve teferruatlı bir iş bu nedenle henüz tek olarak çıkabileceğimiz herhangi bir konser ayarlayamadık. Yurt dışındaki belirli festivallerde yer alabilirsek bunu takiben tekli konserler düşünebiliriz. Yurt dışından bir çok destekçimiz var ve bir çok webzine de haberimiz yayımlandı ancak ilk hedefimiz festivaller.

Feyyaz: Türkiye’deki metal müzik dinleyicisinin yeni Türk gruplara karşı genel tutumundan memnun musunuz? Yeterli ya da yetersiz gördüğünüz şeyler var mı?

Saspent: İşin aslı şu ki ilk yayımladığımız klibin altındaki yorumları görmeden önce Türkiye’deki metal müzik dinleyicisinin Türk gruplara karşı destekleyici tavrı olduğunu düşünmüyorduk. Özellikle Ankara ve İstanbul’da belirli Türk metal gruplarının konserleri dışında, konserlerde pek fazla dinleyici olmuyor ve bu çok büyük bir eksiklik. Türkiye’deki dinleyici kitlesinde daha çok destek yerine köstek olmak gibi bir durum var ve bunu anlamış değiliz. Beğenip beğenmemek çok ayrı bir kavram ancak yapılan müzikler beğenilse bile destek almıyor çoğu zaman.

Türkiye’de kalıplaşmış bir müzik anlayışı var. Her rock ve metal festivalinde sürekli aynı gruplar çıkıyor mesela. Aslında baktığınızda pop müzik gibi metal müzik piyasası da sürekli aynı ilerliyor ve değişikliği kabul etmiyor. Bu müziği bulunduğumuz coğrafyada yapmak zaten zor iken üstüne bir de bu problem ile karşılaşıyoruz. Umarım bu tavır değişir.

Feyyaz: Bu aralar bir konser veya etkinlik var mı?

Saspent: 21 Ekim günü Heavy Stage’te sahne alacağız. Albüm albüm lansman konserimiz olacak. Herkesi bekliyoruz.

Feyyaz: Vakit ayırdığınız için teşekkürler.

Saspent: Bize vakit ayırdığın ve bu hoş sohbet için biz teşekkür ederiz.