GNCFEST’i duyuran Turkcell sürekli, interaktif konser deneyimi, kesintisiz müzik ve eğlenceyi ön plana çıkarmıştı. Bakalım, Turkcell’in seyirciye vaat ettiği bu unsurlar seyirci tarafından nasıl karşılandı. Yazının sonunda canlı performans videolarını izleyebilirsiniz.
İnteraktif Konser Deneyimi:
gnctrkcll üyeleri interaktif konser deneyiminden yararlanma fırsatına sahip oldu. Turkcell gnctrkcll uygulamasını festivale entegre ederek başarılı bir işe imza atmış diyebilirim. Bu uygulama sayesinde, seyirciler sahne ışığının rengini belirledi, Manga’dan Ferman’nın sahnede giyeceği kıyafetin rengini seçti. Bunun dışında seyirciler, festival alanındaki tuvaletlerin yoğunluğunu da gnctrkcll uygulaması sayesinde öğrendi. Bu sayede, boş olan tuvaletler kullanılarak zamandan tasarruf edildi.
Festivali heyecanlı yapan diğer unsur ise sosyal medyaydı. #GNCFEST başlığına Twitter veya Instagram’dan mesajlar, fotoğraflar gönderildi. Gönderilen mesajlar ve fotoğraflar sahnenin sağında ve solunda bulunan dev ekranlarda yayınlandı. Dev ekrana çıkmak için durmadan mesaj gönderenler olduğunu gördüm. İTÜ Stadyum’da 7 Eylül 2014 tarihinde selfie rekoru da kırıldı. Festival alanındaki herkes eş zamanlı olarak “selfie” çekti. Çekilen selfie’ler sosyal medyada merak uyandırdı. Turkcell festivale ilgiyi arttırmak için güzel bir yöntem bulmuş.
Bu başlık altında eleştirebileceğim 2 nokta var: İnternet hızının yavaşlaması, gnctrkcll uygulamasının bazen cevap vermemesi. Turkcell’in organize ettiği festivalde zaman zaman internette yavaşlamalar, bağlantıda kopmalar oldu. Bu kesintiler kısa süreli olduğu için fazla göze çarpmadı. gnctrkcll uygulamasına girildiğinde uygulamada donma olduğunu gözlemledim. Sahne ışığını değiştirmek için uygulamaya girdiğimde, uygulama cevap vermedi. Bu sorun uzun süre devam ettiği için sahne ışığı rengine oy kullanamadım.
Kesintisiz Müzik:
Turkcell’in kapılar açıldığından itibaren kesintisiz müzik sözü yerine getirildi. Gruplar sahnede yokken DJ hiç boş durmadı. Sürekli müzik çalındı, dans edildi. Kesintisiz müzik ilk başta hoş karşılanabilir fakat, akşama doğru fark ettim ki belli başlı parçalar çok sık çalınıyor. Bir zaman sonra aynı şarkıları duymaktan gına geldi. Festivalin sunucusu grupları anons ederken, duyuru yaparken müziğin sesi kısılsaydı daha iyi olurdu. Bazen müziğin sesi o kadar fazlaydı ki sunucunun ne dediğini anlamadık.
Eğlence:
Festival günü İTÜ Stadyum, tam bir festival alanıydı. Stadyum’da bulunanların sıkılmaması için her şey düşünülmüş. Saha içinde oturup grupların çıkmasını beklemektense, vakit geçirilebilecek alanlar vardı. Bu alanlar; grafitti alanı, dev jenga, PS4, dönme dolap, twister, masa tenisi ve trambolin yerleriydi. Pedal çevirip telefonu şarj etme yerleri de yoğun ilgi gördü.
Turkcell’in davetiyle hayatımda ilk defa pop konserine gittim. Rock ve metal dinleyicisi olduğum için bu konserlerden zevk alamadım ama bu yazıda tarafsız olmaya çalışacağım. Mabel Matiz, Model, Manga, Inna, Rita Ora ve Pharrell Williams GNCFEST kadrosunda bulunan isimlerdi.
Mabel Matiz’e yetişemediğim için yorumda bulunamayacağım. Duyduğum kadarıyla sahneye çıkan ilk isim olmasına rağmen festival alanını coşturmuş.
Festivali benim için cazip kılan grubun Model olduğunu belirteyim. Model benim açımdan günün en başarılı grubuydu. Model, hayranlarıyla uyum içinde güzel bir konser verdi. Model hayranları, bütün şarkılara bağıra bağıra eşlik etti. Fatma Turgut, konserin sonunda işçi ölümlerine, ülkemizde meydana gelen son olaylara dikkat çekti.
Manga beklediğimden daha enerjik, daha istekliydi. Ferman’ın önderliğinde Manga, hareketli bir performans sergiledi. Yalnız, Manga sahne önünden pek verim alamadı. Arka taraflar daha hareketliydi. Ferman’da, Fatma Turgut gibi işçi ölümlerine değindi ve “Işıkları Söndürseler Bile” isimli şarkıyı seslendirdiler. Manga, kapanış şarkısı olarak ilk albümlerinin çıkış parçasını seçmiş: “Bir Kadın Çizeceksin”. Son parça Manga’nın en çok bilinen şarkılarından olduğu için bütün stad eşlik etti.
Manga’dan sonra seyirci, Inna’yı sabırsızlıkla beklemeye koyuldu. Akşam olduğu için festival alanı iyice doldu ancak tribün kısımlarında büyük boşluklar vardı. Inna sahneye çıktığında seyirci çılgına döndü. Inna’nın sahneye çıktığı ilk kostümü beğenilmedi. Şarkı arasında, sahne arkasına gidip kıyafet değiştirdi ve ikinci kıyafeti bol ıslık ve alkış aldı. Inna, Rita Ora ve Pharrell’da sisler, fişekler bol bol kullanıldı, seyircinin dikkati hiç bir zaman eksilmedi. Inna, yabancılar arasında seyirciyle samimi olan tek isimdi. Sahneden inip, bariyerlere yaslanmış olan seyircilerin ellerine dokundu. Sahne önü bu dakikalarda epey karışmıştı. Inna DJ’den yana şansızlık da yaşadı. Teknik bir arıza yüzünden bir türlü şarkıya girilemedi ve konsere yaklaşık 10 dakika ara verildi. Inna bu boşlukta zaman geçsin diye “Çingenem” parçasının nakaratını okudu ve güzel bir jest yaptı. Inna’dan son parça olarak “Inndia” bekliyorduk fakat söylemedi. Türkiye’de isim yapmasının nedenlerinden biri olan şarkıyı söyleyip te sahneden inseydi, daha güzel olurdu.
Rita Ora’nın sahnesinde yerden atılan ateşler bir hayli dikkat çekiciydi. Rita Ora’nın sahne duruşu, dansçıları ve vokalleri uyum içindeydi. Rita Ora, hafızalara kazınan bir performans sergiledi.
Inna ve Rita Ora’dan sonra Pharrell Williams ilaç gibi geldi. Inna ve Rita’nın parçalarının alt yapılarının benzediği için Pharrell bu konuda fark yarattı. Sürekli aynı ritimde bas duymaktan sıkılanlar için Pharrell Williams’ı dinlemek iyi geldi. Pharrell bir saat boyunca seyirciyi hareketli tuttu. Pharrell’ın şarkılarında festivaldeki herkes dans etti, eğlendi. Model’in şarkıları haricinde bildiğim iki parça “Get Lucky” ve “Happy” idi. Canlı olarak bunları dinlemek hoştu.
Festivalin genelinde hem gruplar sahnedeyken (Mabel, Model ve Manga hariç) hem de DJ eşliğinde dans ederek eşlik edenler oldukça fazlaydı. Bu yüzden pop müzikten hoşlananlar için festivalin güzel geçtiğini söyleyebilirim. Genel olarak eleştirilen bir kısım sanatçılara verilen süre oldu. Inna ve Rita’ya 45 dakika, Pharrell’a 1 saat verildi. Seyirci bu süreleri yeterli bulmadı.
gnctrkcll uygulamasında meydana gelen donmalar, internetin kesilmesi, DJ’in sürekli aynı şarkıları çalması can sıksa da sahne alan grupların bu olumsuzlukların üstünü örttüğünü düşünüyorum. Turkcell, pop dinleyicisinin memnun olarak ayrıldığı bir festivali geride bıraktı diyebiliriz.
Canlı Performans Videoları:
– Mabel Matiz
– Model
– Manga
– Inna
– Rita Ora
– Pharrell Williams