“Hiç kimse sonsuza dek yaşamak istemez…” Motörhead efsanesi Lemmy Kilmister, işte aynen böyle demişti bana, Deli Kasap için mail üzerinden gerçekleştirdiğimiz bir röportajda. Haklıydı, ama kimse onu bu kadar erken kaybetmeyi kabul edemezdi. Nitekim ben de bu röportajdan 1 ay sonra aramızdan ayrılacağını hiç düşünmemiştim.
Evet, son yıllarda sağlık durumu giderek kötüleşiyordu. “Artık emekli olmalısın, yoksa öleceksin” söylemlerinden sıkılmıştı. “Kendimi iyi hissediyorum ve konserlere devam edeceğim” diyor, hatta 2 yıl içinde yeni bir Motörhead albümünün geleceğini de müjdeliyordu. Son ana kadar konser vermeyi sürdürdü. Belki de sonunun böyle gelmesini istiyordu. Ufak bir odaya kapanıp ölümü beklemektense ölene kadar sahnelerde, sevenleriyle bir arada olarak. Öyle de oldu.
Lemmy Kilmister (Ian Fraser Kilmister),28 Aralık 2015`te, 70. doğum gününden sadece 4 gün sonra hayata gözlerini yumdu. Lemmy ve “Biz Motörhead’iz ve rock n roll yapıyoruz. Bizi unutmayın!” dediği harika grubu Motörhead’in konser için bir kez daha Türkiye’ye gelme ihtimali vardı, ama bu ihtimal artık yok. Mikkey Dee’nin de dediği gibi, “Motörhead bitti. Motörhead, Lemmy idi ve Lemmy artık yok. Grup, onun hatıralarıyla yaşayacak.”
Motörhead, 2011 yılında, Rock N’ Coke kapsamında ülkemizde konser vermiş ve binlerce kişiyi büyülemişti. Biraz daha geriye gittiğimizde ise, 1998 yılında gerçekleşmesi planlanan ve iptal edilen bir Motörhead Türkiye konseri var. Şimdiye kadar hakkında birçok söylentinin dolaştığı bir organizasyon. Ardından Lemmy’nin “Türkiye’ye bir daha gelmem” dediği öne sürülen bir organizasyon…
Bu yazımızda sizi 1998 yılına götürecek ve Motörhead`in Türkiye’de gerçekleşemeyen konserinin detaylarına Eyüp İblağ ile birlikte bakacağız.
Mahmut: Motörhead`i getirmeye nasıl karar vermiştiniz?
Eyüp: Major Müzik Organizasyon olarak, 1991 yılında kurulmuş Türkiye’nin ilk organizasyon şirketlerinden biriyiz. 90’larda Deep Purple’dan ayrı olarak albümler yapan Ian Gillan (30 Ocak 1992), 1997’de Therapy, 23–24 Ocak 1998’te Alan Parsons project, 5–6 Mart 1998’te Led Zeppelin üyeleri Jimmy Page & Robert Plant’in Page & Plant adıyla konserlerini, aynı yıl 1-2 Haziran’da Türkiye’deki ilk Deep Purple konserlerini ve 1 Kasım’da da Slayer konserini yapmıştık.
O yıllarda, Abdülkadir Elçioğlu (Aptülika) Gırgır dergisinde çiziyordu ve “Motörhead Türkiye’ye gelsin” isimli bir kampanya başlatmıştı. Sayısı 2 milyona kadar çıkmıştı yanılmıyorsam. Hem yukarıdaki konserlerin arkasına yakışır diye düşündük hem de grup o zaman turnedeydi ve menajerini de tanığıdımız için (yanlış hatırlamıyorsam) 25 Kasım 1998’de Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda yapmaya karar verdik.
Mahmut: Bu konser için kimileri 9, kimileri 15 ve kimileri de 30 bilet satıldığı söyleniyor. Peki toplamda ne kadar satıldı gerçekten?
Eyüp: Konsere 1 hafta kala satılan bilet sayısı 32 olduğu için konseri iptal etmek zorunda kaldık.
Mahmut: 100 bin dolarlık ödeme yaptığınız söyleniyordu bu konser için. Bu doğru mu? Ve konser olmamasına rağmen, bu parayı sizden peşin alıp gittiler mi?
Eyüp: Bu tür konserlerde sanatçıların ödemelerinin %100’ü önceden yapılır. Eğer iptal eden taraf organizatör ise, ödenen para yanar, geri alınamaz. Bu yüzden yapılan ödemeler ve masrafların geri dönüşü olmamıştır, ancak bunun rakamını söyleyemem.
Mahmut: Organizasyonun tanıtımının yeterince yapılmadığı konusunda eleştiriler vardı. Sizce böyle bir gruba ilgi neden az olmuştu?
Eyüp: Organizasyonun tanıtımının yapılmadığı fikrine katılmam mümkün değil. Çünkü yukarıda saydığım konserlerin tamamında nasıl tanıtım yaptıysak Motörhead’de de aynısını yaptık, ama ilgi olmadı.
Mahmut: Motörhead (Lemmy yani), gerçekten de “Bir daha Türkiye’ye gelmeyeceğiz!” dedi mi? Grup ve menajerle neler konuştunuz?
Eyüp: İptallerin arkasından grup ve menajerle sadece konu hakkında konuşuldu. Böyle şeyler dünyada da devamlı olduğu için ertesi günden itibaren aynı konuda bir daha konuşmazsınız, önünüzdeki konserlere yoğunlaşırsınız. Sıradan bir konudur yani. İlk başta erteleme duyurusu yaptığımız doğrudur, ancak ilginin devam eden haftalarda hala çok düşük olması sebebiyle konseri tamamen iptal yoluna gittik.
Mahmut: Elinizde konserin biletleri ve orijinal posterleri var mıdır halen?
Eyüp: Maalesef biletler ve posterlerden elimizden hiç yok. Büyük ihtimalle ofis taşımaları sırasında atılmış ya da kaybolmuştur. Binlerce afişi saklamamız zaten fiziken mümkün değil.
Mahmut: Grupla birlikte olduğunuz kısa sürede, unutamadığınız bir anınız oldu mu? Özellikle Lemmy ile ilgili ve varsa neydi o?
Eyüp: Lemmy hatırladığım kadarıyla sakin bir insandı. Tam bir rocker’dı. Öyle yaşadı ve ardında unutulmaz izler bırakarak öyle de öldü. Başka şartlar altında bu konseri yapmak isterdim. 2005’de Sarıyer’de yaptığım Rock Republic Festival’in ilkine Slayer’ı headliner yapmıştım. Festivale devam etseydim 2006’da düşündüğüm isimler arasında Motörhead vardı, ama festivali devam ettirmediğim için o da bir hayal olarak kaldı.
Mahmut: Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
Bu yazı ilk olarak Takas Pazarı Mecmuası’nın 30 Nisan’da çıkan sayısında yayımlandı.