Barış Ertunç Röportajı

0
246

– Türk Gitar: Hoşgeldiniz, röportaj isteğimizi geri çevirmediğiniz için çok teşekkür ederiz.
– Barış Ertunç: Ben teşekkür ederim.

– Türk Gitar: Normalde konuya gitar ile giriş yapmayı tercih ediyorum, ancak çok büyük bir Malt fan’ı olduğum için Malt ile giriş yapmak istiyorum. Malt’a katılımınız nasıl oldu, biraz bahseder misiniz?
– Barış Ertunç: Cenk Durmazel bir grup kurma fikriyle, bizim o dönem üçnoktabir olarak çaldığımız ekibe geldi ve Malt’ı kurduk.

– Türk Gitar: Bana göre Malt günümüzün popüler rock gruplarının (Mor ve Ötesi, Yüksek Sadakat, Duman gibi) aksine biraz daha sert bir tarzda müzik yapıyor. Bu tarzı benimsemek grubun kendi içinde olan bir şey miydi yoksa Cenk Durmazel’in insiyatifinde olan bir durum muydu? Tarzı kim belirledi?
– Barış Ertunç: Çalışmalara ilk başladığımızda, üçnoktabir soundunu tekrarlamaktansa Malt’ın kendi soundunu yaratmak önemliydi ve iyi yaptığımız, çalmayı sevdiğimiz ortak sound tam olarak buydu ve başlangıç için bize gayet iyi geldi. Sana sert gelen bu sound, daha sert müzikler dinleyen arkadaşlara da yumuşak geldi bir yandan da. Şimdi geldiğimiz noktada ise kendimizi türlerle, tarzlarla sınırlamak istemiyoruz, dolayısıyla sert olup olmamaktan ziyade, iyi müzik yapmak ve şarkının hissiyatını en doğru şekilde yansıtmak daha çok önem kazanıyor.

– Türk Gitar: Her iki albümünüzü de gerçekten çok başarılı buluyorum. Sizin bu iki albümde yer alan favori şarkınız hangisiydi? -benim favorilerim kesinlikle Dolmuş ve Aşkın Gözü 🙂 –
– Barış Ertunç: Teşekkür ederiz. Favorilerim dönem dönem değişse de, konserlerde hep bir ağızdan söylenen şarkıları çalmak her zaman daha zevklidir.

– Türk Gitar: Şimdi biraz gitardan konuşalım isterseniz. Gitar çalmaya kaç yaşında başladınız? O ilk kıvılcım nasıl oldu?
– Barış Ertunç: Geç başladım diyebilirim, lise yıllarında başladım. Rock ve metal dinlemeye başladığım ortaokul döneminden beri çok istediğim bir şeydi ve sonunda abime alınan klasik gitarla eve bir gitar girmişti. Abim özel ders alıyordu, akşamları da öğrendiklerini bana gösteriyordu, daha sonra kendi kendime metodlardan, tablitürlerden çalışarak geliştirdim. İnternet diye bir şeyin olmadığı yıllar, dolayısıyla fotokopilerden öğrendik.

– Türk Gitar: Günümüzün iyi gitaristlerinin nasıl bu kadar iyi olduğunu okuyucularımızın anlaması açısından sormak istediğim bir soru var, gelişiminiz için gitar ile egzersiz yaptığınız dönemlerde günde ne kadar saat çalışıyordunuz?
– Barış Ertunç: Duymak istediğin cevabı veremeyeceğim sanırım. Disiplinli sayılabilecek bir insanımdır ama gitar çalmayı öğrendiğim yıllarda, günde şu kadar saat etüd çalıştım diyebileceğim net bir durum hatırlamıyorum, hatta etüd çalışmak hep sıkıcı gelmiştir, elime gitarı alır, kaptırır giderdim, saat tutmazdım yani. Etüd de çalışırdım tabi ama daha çok, şarkıları kulaktan çıkarıp üstüne çalarak kendimi geliştirdim diyebilirim.

– Türk Gitar: Halen aynı tempoda çalışmaya devam ediyor musunuz?
– Barış Ertunç: Olaya çalışma olarak bakmıyorum artık, elime gitarı alıp, onunla bol vakit geçirdiğim zaman keyfim yerinde diyelim. Gitara vakit ayıramadığım dönemlerde ise kendimi mutsuz hatta biraz suçlu hissediyorum, garip bir his.

– Türk Gitar: Hangi gitarist ve gruplardan etkilendiniz?
– Barış Ertunç: Yıllar içinde dönem dönem değişir ama ilk aklıma gelenler, Slash, John Petrucci, Jeff Waters, Jerry Cantrell, Fredrik Thordendal, Buckethead, Mark Tremonti, James Hetfield.

– Türk Gitar: İlk sahne tecrübenizi hatırlıyor musunuz? Nasıl geçmişti?
– Barış Ertunç: İlk olarak memleketim İzmit’te, fuarda, adı daha sonra Antisilence olacak ve iki albüm kaydedeceğimiz metal gurubumuzla çalmıştım, çok heyecanlıydım, pek bir şey hatırlamıyorum, kesin bok gibi çalmışızdır. 🙂

– Türk Gitar: Gitarist olmasaydınız mesleğiniz ne olurdu? Gerçi Mimarlık mezunusunuz sanırım.
– Barış Ertunç: Evet, Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Bölümü mezunuyum. Resim ve Grafik bölümleri de ilgimi çekmiştir, yani güzel sanatlarla ilgili bir mesleğim olurdu.

– Türk Gitar  Yeni gitarist adayı gençlerin metod kitapları ve tab okuma tekniği ile kendi kendilerine gitar öğrenmeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Özellikle tablar konusunda ne düşündüğünüzü çok merak ediyorum.
– Barış Ertunç: Bence bir sakıncası yok, ben de tablardan, kendi kendime öğrendim. Bir de artık internet sayesinde her şeye ulaşabilme şansları var, bir sürü eğitim videoları var, telefonlarda uygulamalar var. Okulunu okuma şansları varsa da bu fırsatı kaçırmasınlar tabii ki, benim öyle bir şansım olmadı.

– Türk Gitar:  Ekipmanınızdan bahseder misiniz? Sahnede olsun, albüm kayıtlarında olsun hangi ekipmanları kullanıyorsunuz? Barış Ertunç’un tonunu nasıl aldığını merak eden okuyucularımız olabilir. 
– Barış Ertunç: Sahnede ve kayıtlarda kullandığım gitarlar Gibson Gothic Les Paul, Gibson Les Paul Standart ’91 ve Line 6 Variax akustik. Amfi olarak ise Fender MH-500 Metalhead kafa ve MH-412SL kabin kullanıyorum. Albüm kayıtlarında buna Marshall, Orange, Engl gibi amfilerin çeşitli modelleri de dahil oldu. Şu an sahnede kullandığım pedallar ise T.C. Electronic Nova System, Hughes&Kettner Tube Factor, MXR Wylde Overdrive, Morley Bad Horsie, Digitech Whammy, Electroharmonix Knockout, Boss Chromatic Tuner ve Morpheus DropTune.

– Türk Gitar: Hobileriniz neler? Gitaristlik dışında neler yapmaktan keyif alıyorsunuz?
– Barış Ertunç: Reklam jingle’ları yapıyorum arada sırada, amatörce fotoğraf çekiyorum, onları editliyorum falan, instagramcılık diyelim, yemek yapmayı severim, minik bir figür koleksiyonum var ve çok fazla başaramasam da karşıya, Caddebostan sahile geçip arkadaşlarla bisiklete binmeyi çok seviyorum.

– Türk Gitar:  Son olarak, sitemiz amatör gitaristleri eğitmek ve bilgilendirmek amaçlı bir site olduğu için onlara söylemek istediğiniz bir şey var mı? Neler tavsiye edersiniz?
– Barış Ertunç: Herkes çok fazla şey söylüyodur zaten, ne yapmak istiyorlarsa onu yapsınlar bir şekilde bence.

– Türk Gitar: Bizi kırmayıp sorularımıza verdiğiniz içten cevaplar için çok teşekkür ederiz.
– Barış Ertunç:  Sağolunuz.