Meliora: Latince `daha iyi`
Flörtünüze iyi geceler dediğiniz vakit eğer flörtünüz koyu bir Cemal Süreya hayranı ve çay sevdalısı ise ‘sahiden iyi mi geceler’ yanıtını alırsınız ya, ben de yazıma Ghost’a ‘sahiden daha mı iyi?’ şeklinde bir soru yönelterek başlamak istiyorum, her ne kadar yanıt alamayacağımı bilsem de…
Ghost bugüne dek 2 stüdyo albümü bir de EP yayınlayarak kısa süre zarfında iyi bir üne kavuştu. Bu şöhret ile çok büyük bir beklentiyi ve ilgiyi kendilerine çekmeyi başardılar. Ghost’tan uzun uzadıya bahsetmek istemiyorum çünkü buraya tıklarsanız eğer Ghost’a dair sizlerle paylaştığım birtakım bilgileri de görebilirsiniz. Netice olarak Ghost’tan üçüncü bir albüm bekleniyordu. Ve Ghost da buna hayır demedi ve 2015 Ağustos’unda Meliora’yı yayınlama kararı aldı.
Albüm öncesi dönemden bahsedersek grup çeşitli açıklamalar ile albümün yapısına dair mesajlar verdi. Opus Eponymous’ta yoğun olan enstrümanlar Infestissumam da oldukça azaltılmış, bir vokal albümü kaydedilmişti. Meliora için ise grup daha sert ve yoğun gitarları bize müjdelemişti. Öyle ya da böyle, Ghost zaten güzeldi, inancımız daha da güzel olacağı yönündeydi.
Lafı fazla uzatmadan gelelim Meliora’ya. Kelime anlamı ‘daha iyi’ olan Meliora için birçok hayranın ve bizzat kendimin izlenimi albümün pek de ‘Meliora’ olmadığı idi. Yine bir ara bilgi vermek istiyorum burada. Ghost, bugüne kadar single olarak hep albümün ortalama parçalarını yayınlamayı seçmişti. Fakat Meliora’da bence Ghost’un yaptığı en iyi 2-3 şarkıdan birisi olan ve albümün tartışmasız en iyisi olan Cirice, mükemmel klibiyle beraber single olarak yayınlanmış. Daha sonra konserlerde From The Pinacle To The Pit, Absolution ve Majesty çalındı, kısa süre sonra da single olarak bu parçalar (Absolution hariç, grubun isteği dışında sızdı) patır patır önümüze düştü. Şarkıların ortak özelliği güzel girişlere sahip olmaları ve tekdüze, sıkıcı bir şekilde devam edip, nihayet, evet nihayet diyorum, bitmeleriydi.
10 şarkının olacağı müjdelenen albümde ilk 4 şarkıda durum buydu. Mercyful Fate (Absolution’da Witches Dance) ve Iron Maiden (Majesty’de Fear is the Key) etkilenmeleri ve Cirice’ın bütünü haricinde pek de büyük bir şey yoktu. Bence en iyi albümleri olan Opus Eponymous gibi enstrüman yoğunluğu olacağı müjdelenen bu albümde aradığımı bulamamamın üzüntüsü bir yana Infestissumam’daki o satanik havanın azalması albümün tümünde neler hissedeceğimizi sonuna kadar merak ettiriyordu. Ve geliyoruz bugüne. Albümü tamamen dinlemiş olarak yukarıda yazdığım bir şeyi daha yazıyorum, albüm pek de Meliora değil. Öyle ki Ghost’un yapmaktan hoşlandığı her albümde bir farklı (en azından daha farklı) parça olayı ile önümüze gelen He Is isimli parça son derece enfes, Cirice ile beraber albümü kurtaran bir parça. Bir de bir dakikalık ‘gösterip de vermeyen’ bir Devil’s Church var. Bunlar haricinde 40 dakikayı dolu dolu kullanmasını beklediğimiz Ghost, son derece tekrara düşmüş, belli noktalarında zirve yapıp kalanında tekdüze giden, sıkıcı parçalarla dolu Meliora albümüyle bence sınıfta kalmış.
Yazıyı sonlandırmadan önce enstrümanları da tek tek ele alacak olursak Papa Emeritus III’ün tahta gelmesi vokal olarak Ghost’u gerileme dönemine sokmamış. Yeni Papa’mız da vokal konusunda oldukça başarılı. Hayranı olduğum bass gitar kullanımında albüm genelinde bir çarpıcılık olmasa da, ki ilk albümde inanılmaz yoğun ve harika basslar vardı, kalitesinden ödün vermeyen bir Ghost görüyoruz. Gitarlar hakkında yazı genelinde bir şeylerden bahsetmiş olsak da klasik gruplardan esinlenmeler olduğunu, belli noktalarda güzel şeyler yakaladıklarını ama bir yerden sonra fazla tekrara düştüklerini tekrar belirtmekte fayda var. Klavye konusunda ise grup biraz seviye düşmüş. Yoğun klavye az klavyeden iyidir diye mi düşündüler inanın bir fikrim yok fakat yerinde ve sade klavyeler eminim çoğu kişinin daha çok hoşuna gidiyordur. Hele o Spirit nedir öyle, duymaz olsaydık keşke. İncelemeyi, puan vererek bitiriyorum… diyeceğimi sandıysanız yanıldınız. Cirice’ın ilk yayınlandığı günden beri insanların küfürler savurduğu davul sounduna dikkat çekmezsem bu yazı eksik kalır, boynu bükülür, en sonunda Allah’a isyan ederdi, yoldan çıkardı. Bu sebeple davul soundunda emeği geçen herkesin geçmiş Anneler Günü’nü kutlayıp, albüme puan verip yazıyı da bitirmenin zamanıdır. Hoşçakalın.
Türk Gitar Puanı: