Kendilerini “İzmir’in en karanlık ve leş metal grubu” olarak tanımlayan Merhum, 2017 Ocak ayında kuruluşundan itibaren günümüze dek oldukça hızlı bir ilerleme kaydetmişti.
Kuruluşunun ardından çok kısa bir süre içerisinde ağırlıklı İzmir olmak üzere sahneler alan ve festivallerde dahi boy gösteren İzmirli dark metal grubu; 2018’i görmeden “Twilight Heralds Our Return” isimli ilk stüdyo albümünü dijital platfomlarda yayınladı.
En basit şekilde anlatmak gerekirse, albümün “üzerine inceden death serpiştirilmiş bir gotik/black metal melezi” olduğunu söylemek yanlış olmaz. Dinlemek için:
Daha detaylı açıklama için, okumaya devam:
Albüm 3 ara ve 7 ana parçadan meydana geliyor ve giderek hızlanan ve sertleşen bir yapıya sahip. Grupta özellikle dikkati çeken şey, çift vokalli oluşu. Şarkıların önemli bir kısmında iki vokalistin koro vokallerini duymak mümkün. Birbirlerinden ayrı okudukları bölümlerde ise; vokallerden biri black metalin tiz ve uğursuz çığlıklarını ve çığırtkanlığını tenör bir sesle temsil ederken (Onur Akbaş), öbür vokalde death metalin bariton, güçlü ve acımasız kükremeleri ile karşı karşıyayız (Sercan Çetin). Bunun yanı sıra; nispeten daha az miktarda tutulmuş clean ve vampirik söz kısımları ile vokallerde gotik bir unsur da sağlanmış.
Sözleri ağırlıklı olarak İngilizce olmakla birlikte; grup “Mazinin Hayaletleri” isimli parça ile kendi dilini de unutmamış. Bununla da kalmayarak, “Loath Rituals In Malevolence” isimli parçada hafif bir Latince dokunuşuna da yer vermiş. Ancak, albümün sözlerinde istisnai olarak göze çarpan şarkı, yarı İngilizce – yarı Osmanlıca sözlerin bulunduğu “Iblis-i Bed-Siyah” (Siyah Yüzlü Şeytan) isimli parça. Albümde karamsarlık ve psikoz; güç ve asalet temaları ile bir arada bulunuyor. Dine ve diğer adaletsizliğe, eşitliğe aykırı doktrinlere karşı bir duruş göze çarpıyor. Genel anlamda bir konsept mevcut olmamakla birlikte, bazı şarkılar arasında bir çok referans ve bağlantı görmek mümkün.
Müzik boyutuna bakacak olursak; grup çift gitarın tadını çıkarıyor. Black metalin kirli ve derinlik barındıran distortion tonu, gotik ve dark wave tınılarına ait olan chorus ve reverb efektli arpejler ile süslenmiş. Şarkılarda lead gitar gerek melodilerle, gerek sololarla kendini oldukça net bir biçimde gösteriyor. Bas gitar şarkılarda kendini derinde bir yerlerde hissettirmekle birlikte, yer yer gitarlardan sıyrılarak ön plana çıkıyor. Synthesizer ya da klavyenin yoksunluğu, bazı şarkılarda altyapı kullanılarak aşılmış, ancak dark wave etkileri çerçevesinde nitelendirilmekten uzakta kalıyor. Davullara baktığımızda ise punk/gotik/black metal ve hatta doom ritimlerinin öne çıktığını görüyoruz. Albümün giderek sertleşen havasıyla beraber, davullar da hızlanıyor ve vahşileşiyor. Bununla birlikte, davullarda , death ve progresif metal türlerinde duymaya alışık olduğumuz teknik havaya yer verme kaygısı güdülmemiş.
An itibariyle albümün hard copy basımı ve klip çekimi aşamasına yönelen Merhum, Şubat ayının sonları itibariyle Türkiye’de orta çaplı bir turneye çıkmak için de çalışmalarına devam ediyor. Bu süreç dahilinde yeni bir single ve albüme ek olarak bir “Special Edition” çalışmayı da piyasaya sürmeyi öngörüyor.
Toplamda 6 kişiden oluşan Merhum’un kadrosu şöyle:
Coşku Öğren – Gitar
Atahan Topal – Gitar
Onur Akbaş – Vokal
Sercan Çetin – Vokal
Kubilay Kabataş – Bas Gitar
Umut Can – Davul
Albümün tamamlanmasının ardından bas gitar ve davulcu pozisyonlarında değişiklik yapılacağı öngörülüyor. İlerleyen tarihlerde daha detaylı bilgi grup tarafından sunulacak.