Necati ve Saykolar merakla beklenen ilk stüdyo albümü “Dur Bak Dinle Geç“i piyasaya sürdü. Grup son dönemde Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde sahne alarak ismini duyurmayı başarmıştı. Bu hızlı yükselişin en önemli sebebi grubun eğlenceli sahne performansıydı. Gerçekten bu alanda bir fenomen olma yolunda ilerliyorlar. Türkiye’de belli başlı önemli grupların ruhsuz sahne performanslarının yanında Necati ve Saykolar’ın güldüren şovları herkes tarafından büyük bir beğeni ile karşılanmaya devam edecektir diye düşünüyorum. Her neyse, lafı çok fazla uzatmadan albüme geçiş yapalım.
Grubun canlı olarak dinlemişseniz zaten ne tarz müzik yaptıklarını az çok tahmin edebiliyor olmanız lazım. Anadolu rock yapıyorlar. Bu isimle piyasaya sürülen bir çok albüm ve piyasaya çıkan bir çok grup var fakat anadolu rock terimini belki de en çok hak eden grup Necati ve Saykolar olabilir. Gerçekten direkt olarak safkan bir anadolu rock albümü ile karşı karşıyayız. Grubu yaklaşık 1 senedir yakınen takip ettiğim için az çok kafamda grup içi dengelere dair bir fikir oluştu. Necati Karadayı, grubun anadolu tarafı. Zaten elindeki bağlamadan da direkt olarak bunu anlayabiliyoruz. Alper Kayman ve Barış Şanlısoy ise grubun rocker yüzleri (Bknz: Manowar Barış). Davulda yer alan Serhat Ergür ise bu iki kısmı bağlıyor gibi görünüyor. Gerçi sahne performanslarında kendisini pek ön planda göremiyoruz arkada olduğu için… Ön taraftaki üçlü, vokal yapmalarının da avantajıyla grubu sürüklüyor.
Albüm, bir debut albüme göre nispeten az diyebileceğimiz sayıda parça içeriyor. 6 parçadan oluşan albüm sanıyorum ki “elimizdeki en iyi parçaları koyalım” mantığıyla bu şekilde şekillendirilmiş. İyi mi olmuş? Tabii ki iyi olmuş. 10 ve üstü parça içeren ve yüzde 80’i boş olan parçalar yapan pop’cular gibi yapmaktansa, her biri iyi çalışılmış ve düzenlenmiş 6 parça yapmak daha iyi. Hem dinleyici açısından daha iyi hem de grup açısından.
Parçalara tek tek baktığımız zaman genel olarak eğlenceli bir albüm olduğunu görüyoruz. Anadolu rock konseptinin çok iyi işlendiğini görmek mümkün. Bağlama ve elektro gitar tam ayarında kullanılmış. Hangisinin daha baskın çıkacağını merak ediyordum, gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki her ikisi de tam ayarında olmuş. Albümün tek duygusal parçası “Özlem” gibi görünüyor. Enstrümantal olarak da lirikal olarak da çok başarılı bir parça olmuş. İntrosu zaten direkt olarak vuruyor. Eğlenceli parçaların hangi birinden söz edeyim ki? Hepsi ayrı güzel olmuş. Fakat benim gönlümde daha farklı bir anlam taşıyan parça hiç kuşkusuz “Soru Sorma” oldu. Introsuyla bana hafif bir Dyers Eve esintisi verdi desem yalan olmaz. =D Ahaha, evet biraz uçtum şu an.
Bir Varmış Bir Yokmuş’un başındaki hüzünlü giriş akabinde neşeli bir havaya bürünüyor. Özellikle vokal altında yürüyen gitar harika olmuş. Bas’ın da çivi gibi geldiğini de söylemek gerekiyor. Sanıyorum ki bu tabiri en son Malt parçalarında kullanmıştım. Çok başarılı. Dırdır isimli parça grubun karakteristiğini yansıtan bir parça olmuş. Eğlenceli ve ska ritmi bol. Sözleri yer yer gülümseten bir parça. Ayrıca tabii ki parçanın ortasında yer alan komik “cazgır kadın dırdırı” kısmını da atlamamak lazım. Böyle bir şey bekliyordum zaten. Bildiğiniz ya da bilmediğiniz üzere Necati ve Saykolar “rocker atışması” tabirini ülkemize getiren (var eden) grup. Buna benzer bir kısım olmuş. Albümün son parçası Usta ise klasik bir anadolu rock parçası. Alper Kayman imzalı harika bir solo içeriyor bu parça. Soru Sorma’da Yavuz Çetin esintileri sunan gitarist, bu parçada kendi tarzını yansıtmış.
Albümün noksanlıklarına gelecek olursak, çok fazla söyleyecek bir şey olduğunu zannetmiyorum. Grubun yaptığı müziğin bir gereği olarak kullandıkları sözlerin bazen tat vermediği anlar olmuş (bir kaç arkadaşımdan da bunu duydum) ancak bunlar tabii ki çok büyük detaylar değil. Grubun ilk albümü olduğunu düşündüğümüz zaman lafı bile edilmemeli.
Sahne performansı üst düzey olan gruplarda, beste yapmak konusunda sıkıntılar yaşanabiliyor. Necati ve Saykolar tıpkı sahnede oldukları gibi, muhteşem bir albüm hazırlamışlar. Hiç sıkılmadan baştan sona dinlenebilecek bir albüm olmuş. Son dönemde yaptıkları albümler ile bir anda büyük patlama yapan grupları gözümün önüne getirdiğim zaman iki grup ön plana çıkıyordu. Biri hiç kuşkusuz Murder King, diğer ise The Ringo Jets. Bu iki grubun yanına Necati ve Saykolar’ı da eklemekte fayda var. Kendilerinin bir diğer artı yönü ise bu başarıyı iktidar karşıtı bir tutum ve içerik ortaya çıkartarak sağlamamış olmaları. Gümbür gümbür bir albüm var ortada ve sosyal medyada gördüğüm kadarıyla hakettiği ilgiyi görüyor. Başarılı bir albüm. Devamının da geleceğine hiç şüphe yok.
Türk Gitar Puanı: