Alper Kayman Röportajı

0
550

– Türk Gitar: Röportaj isteğimizi geri çevirmediğiniz için çok teşekkür ederiz. Nasılsınız?

– Alper Kayman: İyiyim teşekkür ederim.

– Türk Gitar: Öncelikle sizi tanıyarak başlayalım, kimdir Alper Kayman?

– Alper Kayman: Alper Kayman müzik sevdalısı, gitar delisi, pozitif bir adam. 🙂

– Türk Gitar: Müzik ile tanışmanız ve gitara başlangıcınız nasıl gerçekleşti?

– Alper Kayman: Çocukken babamın bağlama öğrencilerini izlerken bağlama çalmayı öğrendim gizli gizli. Tabi babam da yardım etti. Lise yıllarında da bir arkadaşım vasıtasıyla gitarla tanıştım. Peşinden de elektro gitara başladım. Bugüne kadar da çaldım durmadan…

Alper Kayman - Necati ve Saykolar

– Türk Gitar: Özellikle gitarı temel alacak olursak, kimleri kendinize idol olarak gördünüz ve kimleri model aldınız?

– Alper Kayman: Ben gitar çalmayı türk gitaristlerden etkilenerek istedim. Yabancıları da takip ettim ve ediyorum lakin türk gitaristlerin yeri bende daha başka… İsim verecek olursam: Yavuz Çetin, Atakan Yörük, Taner Keleş, Cengiz Köroğlu, Barış Bölükbaşı, Serdar Öztop, Korkut Peker, Göktuğ Şenkal, Demir Demirkan, Eminim ki birka. ismi unutmuşumdur ama Türk gitaristlerin etkisinde büyüdüm çalıştım diye genelleme yapayım. Bu isimler başta hatırladıklarım.  Yabancı olarak Joe Satriani, Eric Johnson, Richie Kotzen, Jimi Hendrix, John Mayer gibi isimleri verebilirim.

– Türk Gitar: Gençlerin metod kitapları ve tab okuma metodu ile gitar öğrenmesi konusundaki yorumunuz nedir? Özellikle tab metodunun çok sağlıklı olmadığını düşünen çok fazla müzisyen var, siz neler düşünüyorsunuz?

– Alper Kayman: Müzik öğretmeni biri olarak tabi ki nota okunarak çalınmalı derim; ancak bir an önce çalıp istek arttırmak için tab yöntemini başlangıç olarak faydalı buluyorum. Belli bir seviyeden sonra müziğin dilini de tam anlamıyla anlamak için nota tamamen gerekli.

– Türk Gitar: Kayıtta ve sahnede kulladığınız ekipmanlar hangileri? Ekipmanlarınızı hangi kriterlere göre seçiyorsunuz?

– Alper Kayman: Tarzıma uygun olduğu için ve yapısını rahat bulduğum için sahnede ve kayıtta Fender stratocaster tipi gitar tercih ediyorum. Nadiren Les Paul tipi gitar çalıyorum. İlerde fikrim ve zevkim değişebilir  bunu da belirteyim. 🙂 Ekipman olarak ise yolculuk kolaylığı açısından bazı turnelerde dijital set ( Boss GT -10) kullanıyorum. Bunun yanı sıra Fender Blues Deluxe Reissue gitar amfisi ve analog setimi kullanıyorum. Kayıtta her zaman analog çalıyorum. Amfi mikrofonlama yöntemiyle.

Alper Kayman - Necati ve Saykolar

– Türk Gitar: Necati ve Saykolar grubu nasıl bir araya geldi ve sizin ekibe dahil olma süreciniz nasıl gelişti?

– Alper Kayman: Ben grubun kurucularındanım. Necatiyle eğlenceli bir tesadüf sonucu bir araya geldik. Hatta eğlenceli bir sahne diyeyim. Sonrasında böyle bir karar alıp devam ettik. 2008 yılından beri de beraberiz.

– Türk Gitar: Özellikle eğlenceli canlı performansınız son dönemde Türkiye genelinde sevilmenizi sağladı, siz de bu eğlenceli ön yüzün bir parçasısınız. Cover videolarınızda bile bu yüzünüzü gösteriyorsunuz. Bu tutum kendiliğinden mi gelişti yoksa siz grubun karakteristik özelliği olarak böyle bir tutum mu sergileme kararı aldınız?

– Alper Kayman: Şöyle anlatayım; zaten hep böyle çalıyorduk, eğleniyorduk. Türkiye çapında konserler yapmadan önce de böyleydik. Sonrasında sistemli hale geldi. Bizim güldüğümüz ve insanlarında güleceğini düşündüğümüz her şeyi kullanıyoruz.

Alper Kayman - Necati ve Saykolar– Türk Gitar: Çok yakında piyasaya çıkacak olan Necati ve Saykolar albümü ile ilgili neler söylemek istersiniz? Bizi nasıl bir albüm bekliyor?

– Alper Kayman: Gayet eğlenceli-enerjik bir albümle buluşacaksınız. Biz kaydederken çok eğlendik güldük. Umarım siz dinleyiciler de beğenir ve eğlenirsiniz…

– Türk Gitar: Bildiğim kadarıyla sizin de solo albüm çalışmalarınız vardı. O çalışmalar ne durumda?

– Alper Kayman: Ahhh ahhh diyelim. 🙂 Öyle bir proje hala var hali hazırda. Lakin şu an ki önceliğim Necati ve Saykolar. Zaman diyelim bunun için.

– Türk Gitar: Peki eğlenceli cover videolarınızın devamı gelecek mi? Johannes Brahms Hungarian Dance Cover’dan sonra arkası gelir diye düşünüldü fakat sanıyorum ki albüm çalışmaları ve sahne yoğunluğundan ötürü o tarafa pek zaman ayıramadınız.

– Alper Kayman: Kesinlikle devam edecek gitar videolarım. Dediğiniz gibi yoğunluktan fırsat bulamadım yenileri için. En son Barış Bölükbaşı ustanın bir etüdünü video klip haline getirmiştim buradan ulaşabilirsiniz-. Elimde çok zıpır bir proje daha var. Vakit bulur bulmaz güleceğiz diye müjde vereyim.

– Türk Gitar: Sizin ve grubunuzun çok fazla müdavimi var ve sizi ilk kez dinleyen herkesin çok iyi bir ilk izlenim alarak ayrı bir sempati ile size bağlılık sergilediğini düşünüyorum.  Bu bağlamda ilerleyen dönemde daha fazla üne kavuşacağınız konusunda herkes hem fikir görünüyor. Peki siz kendinizi yakın ya da uzak gelecekte nerede görüyorsunuz?

– Alper Kayman: Eğlenmek isteyen herkes nerdeyse oraya gidip çalmak istiyoruz. İster Türkiye genelinde isterse yurtdışında olsun. Artık rüzgar nereye götürürse diyelim.

– Türk Gitar: Bu soruyu çok fazla merak eden var. Malum videoyu (altta) sayfamızda bir çok defa paylaştık. Metallica’nın Nothing Else Matters parçasına yaptığınız Denizli Cover’ının hikayesini sizden alabilir miyiz?

– Alper Kayman: Bu videonun temel kaynağı Necati Karadayı ve Eren Tokmak isminde gitarist bir arkadaşımız. Evde eğlencelik çekmişler zamanında. Türkiyeden ve dünyadan çok sayıda insan izleyip beğenmiş. Bizde bu potansiyeli yeniden ele aldık. Sevdiğimiz bir grubun sevdiğimiz bir parçasını kendi toprağımızın ezgileriyle birleştirdik. Biz her çalışımızda eğlenip gülüyoruz. Dinleyenler de sevip istiyorlar.

– Türk Gitar: Gitar ve müzik dışında neler yapıyorsunuz?

– Alper Kayman: Spor yapıyorum, haricen futbol oynuyorum, bolca film izliyorum özellikle fantastik filmleri hiç kaçırmıyorum yapım gereği. 🙂 Bir de fena düzeyde video oyunları tutkum var 🙂

– Türk Gitar: Son olarak, amatör gitarist adayları için hayati öneme sahip olduğunu düşündüğünüz bir ufak tavsiyede bulunabilir misiniz?

– Alper Kayman: Her tür müziği dinleyip mantığını anlamaya çalışalım… Müzik gibi bir okyanusun her damlasına ulaşmak mümkün değil ama en azından ömrümüz izin verdiğince tadına varmaya çalışalım. Ve mümkün mertebe çalgımızı çalışalım. Ekipmana kafa yorup vakit kaybeden arkadaşlar için söylüyorum. Önce çalmak, çalışmak daha mantıklı. Tuşeniz kendine has hale geldiği vakit ton bir şekilde yakalanıyor… Herkese başarılar…

– Türk Gitar: Röportaj isteğimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.

– Alper Kayman: Ben teşekkür ederim. Saygılar sunarım…