Ankara`nın Rock Güneşi: Halvet Röportajı

0
230

Motörhead etkileşimini iliklerimize kadar hissettiğimiz, Türkiye`nin son dönemde çıkarttığı en başarılı rock gruplarından biri olan Halvet’i röportaj köşemize aldık. Kendileri bu yıl “Çekilin Yolumuzdan” isimli albümleri ile büyük beğeni toplamıştı.

Türk Gitar: Merhabalar, hoşgeldiniz. 2013 yılında çıkardığınız ilk single albümünüz “Halvet” sonrası ve grubun eski gitaristi Mehmet Fatih Alp ile ayrılık sonrası süreci içerisinde grup neler yaşadı?

Halvet (Mert): Öncelikle hoşbulduk. İlk demo single albüm çıktığında grupta Mehmet Fatih Alp vardı ama o albümdeki gitarları Sarp Hasancan Yılmaz çaldı. Kendisiyle sorunsuz bir şekilde yolları ayırdık, hala bizim kardeşimizdir ve halvetmeye devam eder. O albüm çıktığında Çekilin Yolumuzdan albümündeki 10 bestenin 6 tanesi zaten tamamlanmıştı, biz sadece o 6 şarkıdan seçtiğimiz 3 şarkıyı demo albüme koyduk. Daha sonra 4 besteyi de tamamlayıp Çekilin Yolumuzdan’ı piyasaya sunduk. Sunduktan kısa bir süre sonra Mehmet Fatih Alp’le grup yolları ayırmak durumunda kaldı çünkü grupla Mehmet arasında çok anlaşmazlık ortaya çıktı ve yolları ayırdıktan kısa bir süre sonra gruba gitarist olarak Umut Elginöz geldi.

Türk Gitar: İlk albümünüz “Çekilin Yolumuzdan”ın oluşma sürecinden bahsedebilir misiniz?

Halvet (Batu): Grup kuruluşundan itibaren besteler yapılmaya başlandı. Çekilin Yolumuzdan, Karanlık ve Savaşma Halvet’i kaydettik ve güzel tepkiler aldık. Diğer taraftan beste yapmaya devam ediyorduk. Amacımız albümdü zaten ve sonunda 10 şarkıyı albümde topladık.

Türk Gitar: Albüme gelen genel tepkilerin olumlu olduğunu gördüm. Sizin bu yönde düşünceniz nedir?

Halvet (Umut): Gerçekten çok iyi tepkiler aldık. Tabii ki bu bizim için yeterli değil. Amacımız müziğimizi herkese duyurabilmek. İyi ya da kötü bütün eleştirilere açığız. Daha iyisini yapmak için uğraşacağız her zaman. İnsanların albümü dinleyip gösterdiği tepkiler çok önemli o yüzden.

Türk Gitar: Çekilin Yolumuzdan albümünde, single albümünden 3 şarkı var. 3 şarkının arasında “Karanlık” hem single döneminde hem “Çekilin Yolumuzdan” döneminde en dikkat çeken şarkı oldu. Fakat şarkının ilk hali ile şimdiki hali arasında farklılıklar görünüyor. Bu oluşan farklılık niçin yapıldı?

Halvet (Mert): Sonunda birisi bu soruyu sordu. Karanlık, eski gitaristimiz Sarp’ın bestesi. Single zamanındaki hali bestenin ilk haliydi. Ama şarkıyı dinlediğimiz zaman beğenmekle birlikte bunun bize ait bir sound olmadığını hissediyorduk. Bunun en büyük sebebi de şarkıda klavye olmasıydı. Bir gün stüdyoda Karanlık’ı çalarken şarkının müziğinin bize cidden ait olmadığını hissettik ve şu anki müziği o an çıkardık. Sözleri de o müziğe göre oturttuk, sözlerde bir değişim olmadı. Bizim derdimiz müziğiyleydi çünkü. Tabi bunları Sarp’ın haberi olarak yaptık. Ve nihayet Karanlık bize Gripin gibi bir sound değil de Halvet gibi bir sound verdi.

Türk Gitar: Şarkılarda bu farklı havayı oluşturmanın risk faktörü oluştaracağı gibi beğenilme faktörüde oluşabiliyor. Siz bu faktörler hakkında ne düşündünüz?

Halvet (Batu): İnsanlara bir şey beğendiremezsin. Rahatlıkla söyleyebilirim ki Türk dinleyicisine hiçbir şey beğendiremezsin. Bunları kafaya takmamak gerek sonuçta kimsenin beğenisine göre müzik yapmıyoruz. içimizden geldiği gibi çalıp söylüyoruz.

Türk Gitar: Albümdeki tüm şarkıların Türkçe olması beni sevindiren noktalardan. Ülkemizde genelde Türkçe sözlü metal şarkılarının yetersizliği konuşulur. Bu son dönemlerde yapılan işler ile aşıldı. Çekilin Yolumuzdan albümünde yer alan şarkıların sözlerde başarılı olduğu düşüncesindeyim. Siz ilerde Türkçe Metal ile mi devam edeceksiniz yoksa yabancı şarkı sözleri barındıran bir albüm de gelir mi?

Halvet (Umut): Biz bu topraklarda yaşıyoruz ve Türkçe düşünüp konuşuyoruz. Duygu ve düşüncelerimizi en iyi ifade edebileceğimiz yolun bu olduğunu düşünüyorum. Türkçe sözler müziğin üzerine uyumlu şekilde yerleştirilir ve anlamlı olursa gayet güzel tınılar elde edilebiliyor. Tabii biraz da zevk meselesi; “Ben sadece yabancı müzik dinlerim” modunda olan biri için söylenecek bir şey yok. Eğer yurtdışından da beğeni alıp oralara açılabilirsek yabancı parçalar da gelebilir ama şu an için sesimizi buralara duyurmaya çalışıyoruz.

Türk Gitar: Halvet ailesi’nin sıkı bir Motörhead hayranı olduğunu biliyoruz. Albümdeki tarzın ve grubun solisti Mert Ceylan’ın performanslarında Lemmy Kilmister örnekleri dikkat çekiyor. Peki grubun başka örnek aldığı gruplar var mı?

Halvet (Mert): Açıkçası biz bir grup olduk olalı Motörhead hastasıyız. Başka bir grup bizim için bu değeri tutmadı hiç. Bizim için Motörhead uygunluk göstergesi. Yani o herifler gibi olsak, bize yeter. Tabi bunun mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Lemmy ise benim için bir tanrıdan farksız. Benim müzikal ilahımdır kendisi. 70 yaşında ve hala turneye çıkma isteği taşıyan bir adam o. On yıllar içinde çoğu dünyaca ünlü müzisyen tarz veya düşünce değişikliğine gitti müziklerinde. Ama o hep bildiğini okudu. Ben ve onun hayat görüşü olarak en çok kesiştiğimiz noktalardan biri ise, para değil insan biriktirmeye önem vermek. Bu gerçekten Lemmy’de beni en çok yakalayan nokta. Bas gitara başlama sebeplerimden birisi Cliff Burton, birisiyse Lemmy’dir. İlk başladığım zamanlarda hiçbir şekilde kursa gitmedim veya internetten dersleri izlemedim. Tek izlediğim Motörhead konser videolarıydı. Sanırım bu yüzden performanslarımda ona benzerliklerim var. Ama bunun hiçbir zaman özentilik olarak algılanmasını istemem. Buna daha çok örnek almak veya esinlenmek olabilir. Bu arada hala izlemeyen varsa, Lemmy’nin biyografisi olan film, Lemmy The Movie’yi izlemesini öneririm bu röportajı okuyanlara.

Türk Gitar: Genelde konserlerden önce ve sonra, yeni yaptığınız şarkılardan önce ve sonra “halvet etmek” kavramını kullanıyorsunuz. Halvet, Arapça bir kelime ve tenhaya çekilme anlamlarına geliyor. Halvet etmek, tenha bir yerde her şeyden arınılmış ve zihni meşgul edecek her şeyden kurtularak tenha yeri tercih etme anlamına geliyor. Siz bu kavram ve müziğiniz ile dinleyicilerinize bunu mu amaçlıyorsunuz?

Halvet (Mert): Halvet’in bizdeki anlamı yalnızlık, yalnız kalmak, köşeye çekilmek ve yalnızlığını yaşamak. Biz stüdyoda beste yaparken halvediyoruz mesela, ya da konserde dinleyicilerle birlikte kafa sallarken de halvediyoruz. Yeri geliyor çok dertleniyoruz, biralarımızı alıp hiç konuşmadan sadece içiyoruz, yani halvediyoruz. Halvederek yaşıyoruz. Bizler yalnız adamlarız. Tabi bu bahsettiğim bedensel bir yalnızlık değil. Daha çok duygusal, zihinsel. Yani biraz felsefi bir durum. Ve bizi anlayan insanlar aslında asıl kitlesi. Bu yüzden onlarla halvetmeyi seviyoruz. Savaşma Halvet’te aslında biraz da bundan bahsediyoruz. O şarkıda dinleyiciye sesleniyoruz. Halvet, bizim yalnızlığımız.

Türk Gitar: Türk Gitar, çoğu kuruluş gibi Türk metal gruplarına desteğini esirgemedi. Türk metal gruplarına destek ve Türk Gitar’ın bu konuda ki rolü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Halvet (Umut): Gerçekten bu yaptığınız bizim için çok önemli. Hemen hemen ölü olan bu piyasayı harekete geçirmek için çok güzel adımlar atıyorsunuz. Halvet Ailesi olarak Türk Gitar’a gönülden teşekkür ediyoruz.

Türk Gitar: Cevaplar için teşekkür ederiz. “Çekilin Yolumuzdan” isimli albümünüzün başarısını umarız ilerleyen dönemlerde yeni işler ile de görürüz. Savaşmayın halvedin! 

Halvet (Batu): Böyle bir imkan sunduğu için Türk Gitar’a sonsuz teşekkürler.