Cort EVL Z4

0
163

Gitarı yaklaşık bir yıldır kullanıyorum ve aldığıma memnunum diyebilirim. Herneyse teknik özellikler ile incelemeye başlamak istemiyorum. Bunun yerine kendi kullanışıma ve görüşüme göre gitarı anlatmaya ve tanıtmaya çalışacağım. 

Elimdeki gitar 2007 Endonezya üretimi olup bks mat siyah renginde. Gitarı ilk aldığınızda klavyeye ustaca işlenmiş olan pentagram sedef işlemeler dikkati çekiyor. Tutup kazımadığınız sürece çıkması imkansız gibi görünüyor. Az daha yukarıda trusrod kapağı dikkatimizi çekiyor. İlk bakışta haç izlenimi bıraksa da aslında bir kılıç.

Gitarın gövdesi diğer Les Paul modellere nazaran tıfıl lakin biraz daha ağır. Bu beni oldukça şaşırttı. Boya olarak mat siyah kullanılmış ve gerçekten çok kaliteli bir boyası var. Eğer çatlak, vuruk, kırık olursa boya oldukça kalın olduğu için ağacı görmeniz gerçekten çok zor. Misal çok sert vursanız bile sadece aluminyum gibi düşünün içine çöküyor ama boya kolay kolay kırılganlık göstermiyor. Ve gariptir ki bu gitarın dışı çizilmiyor. Gitarın kasası ve dış kaplaması benden geçer not almayı rahatlıkla başarıyor.

Cort EVL Z4

Gitarın üstünde EMG Hz H4a manyetikler bulunuyor. Yani gitar “ben yırtıcıyım, agresifim ve benden yumuşak tonlar bekleme” diyor. Hakkıyla da sert tonları bize sağlıyor. EMG 81 kullanılsaymış olur muymuş? Olurmuş. Bakınız, bunu da akıl etmişler EVL Z6 modelinde. Köprü manyetiğinde clean’ler çok parlak ve çok çatlama yapıyor. Bu yüzden çok büyük bir beklenti içerisine girmeyin. Crunch ve drive tonlarına değinecek olursak gayet başarılı. Çok keskin ama delici olmayan crunch ve overdrive tonları var. Soft rock şarkı rifflerinde gayet iyi iş görür. Gain’i yüksek “lead gitar” tonlarına gelecek olursak; distortion pedalına basıp ışığın yanışını gördüğünüz anda köprü manyetiği direkt olarak ” 3:) ” şeklinde şeytani bir gülücük atıyor. Ve asıl bomba gitarda fabrika çıkışı DiMarzio 500K potanslar kullanılmış. Bunun anlamı dip gürültüsü %60-70 oranında indirgenmiş demek oluyor. DiMarzio 500K potanslı gitara sahipseniz noise gate pedalına çok zaruri olarak ihtiyacınız yok diyebilirim.

Cort EVL Z4Gitarda 3 potans var. Tipik 1 tone, 2 volume ve 3 yollu manyetik anahtarı. Herneyse tekrar distortion tonlarına dönelim. Gerçekten EMG 81 kadar olmasa da çok tatmin edici distortion tonları var. Yani eğer metal çalacağım diyorsanız, EMG 81’e aslında o kadar da gerek olmadıgını göreceksiniz bu gitar ile birlikte. Benim amfimde distortion yok, sadece overdrive var ve metal çalmaktan keyif alıyorum. Ibanez Grg170dx kullandığım dönemde distortion pedalı almayı düşünürken, bu gitarı almam ile birlikte bu fikir aklımdan uçup gitti. Çünkü gitar zaten manyetiklere metal zone modülasyonu aşılanmışçasına sert, keskin ve kumlu distortion tonları verebiliyor. Köprü manyetiğinde %100 oranında metal ihtiyacınızı karşılıyor. Manyetik anahtarı orta pozisyonda iken clean’de oldukça başarılı. Bir Fender’e EMG takıldıgını düşünün, çok daha farklı bir lezzeti var inanınki. Yumuşak ama çok çatlak bir ton oluyor. Orta manyetik anahtarında distortion olarak bir şey beklemeyin, çok kararsız bir ton elde ediyoruz. Sevmedim şahsen. Ama crunch ve overdrive olarak çok başarılı buldum.

Gelelim sap manyetiğine. Bu gitarın ayrı bir güzelliği de çok tok, bol sustain’li, dip gürültüsünden arınmış solo tonu. Gerek klavye, gerek gövde şekli ve ağaçtan kaynaklansa gerek çok sağlam sustain’i var. Çoğu kullanıcısı tarafından bilinmese de bu gitarın köprüsü lisanslı Tone Bros’tur. Klavyeye gelecek olursak koyu renk bir gül ağacının oldukça sert kısmı kullanılmış. İşçiliği gayet başarılı. Kesimler ölçümler iyi yapılmış. Dikkatinizi çekenlerden birisi de bu olacaktır. Tipik Les Paul klavyesi; kalın ve etli. Açık söylemek gerekirse solo atmak bir Ibanez Wizard Shape kadar rahat olmayacaktır ama bu klavyenin kötü oldugu anlamına gelmiyor. Bu gitarlar böyledir. Şaşırtıcı bir konuda gitarın low action’daki klavye performansı. Köprü ve düzgün bir klavye işbirliği koymuş bu noktada Cort. Tebrik etmek lazım açikçasi.

Cort EVL Z4

Akort konusuna gelirsek kulaklar gayet sert, kolay kolay dönmüyor. İnsanı yorabiliyor ama çok basit akort kaçırmasından iyidir. O konuda gönlünüz ferah olsun. Hiç mi şikayetin yok bu gitardan derseniz, alt perdelerde 16 ve sonrasında solo atmak oldukça zor. Belkide Ibanez’in Wizard Shape klavyesine alıştıgım için böyle düşünüyorumdur.

Teknik, teorik ve sıkıcı açıklamalardan ziyade tecrübelerime dayanan bir inceleme yapmaya çalıştım. Bu gitarı gayet iyi tanıdığımı düşünüyorum. Bu yüzden size gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim. Cort EVL Z4, bu fiyata alınabilecek en iyi metal gitarlarından biri.