Eluveitie Röportajı: İsviçre`den Gelen Kelt Ezgileri!

0
217

Son dönemin en başarılı folk metal gruplarından Eluvietie, 24 Şubat 2015 tarihinde Garajistanbul`da sahne alacak. Konser öncesinde grubun beyni Chrigel Glanzmann ile görüştük ve grup hakkında detaylı bilgileri öğrendik.

24 Şubat 2015 – Eluveitie Konserine Bilet Satın Al

Türk Gitar: Merhabalar, yoğun bir turne takviminiz var ve bu yoğunlukta bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

Chrigel Glanzmann: Grubumuza gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz! 🙂

Türk Gitar: Turne nasıl gidiyor? Keyifler yerinde mi?

Chrigel Glanzmann: Evet, turne şu ana kadar güzel gidiyor. Teşekkürler!

Türk Gitar: Türkiye’ye ilk defa geliyorsunuz. Türkiye sizin tarzınızda müzik yapan gruplara ayrı bir ilgi gösteriyor. Türk seyircisi ile iyi bir iletişim kurabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Chrigel Glanzmann: Öyle olduğunu düşünüyorum. 🙂 Türk hayranlarımıza çalmak için sabırsızlanıyoruz!

Türk Gitar: İsviçre’de kelt müziğinin çok popüler olduğunu sanmıyorum. İsviçre’den çıkan bir grup olarak, kelt müziğini temel alarak metal müzik yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

Chrigel Glanzmann: Çünkü aslen İsviçre çıkışlı bir grubuyuz. İsviçre’nin şu anda bulunduğu konuma bakarsanız antik zamanlarda Celtic dünyasının kalbi olduğunu görürsünüz. Celtic müziği İsviçre’de popüler değil, çünkü aslında İsviçre’lilerin geleneksel müziği. Sanırım sizin sorduğunuz tamamiyle bir toplumun gelenekselliği ile ilgili. İrlanda müziği (genelde irlanda folk müziği denir) Celtic müzikleri arasında günümüze kadar ulaşan en popüler türü. Fransa, İsviçre ve Galiçya bölgelerinde bu kültür ve müzik hala etkin. Neyse uzun lafın kısası: Çıkış noktamız bu oldu. Hem müzik hem de şarkı sözü bakımından, “Kendi köklerimizle başa çıkmak” gibi düşündük.

Türk Gitar: Dünya çapında çok sayıda aynı türden müzik yaptığınız grup var, ama siz bir çok şarkınızın sözünü Galce yazıyorsunuz. Sizi diğer gruplardan ayıran ve öne çıkaran en önemli özellik bu olabilir mi?

Chrigel Glanzmann: Aslında şarkılarımızın sözleri İngilizce. Ne zaman Celtic kültürü ve tarihiyle ilgili yazmakta uzlaştık, o zaman da Gaul diliyle yazdık. (bundan 2000 yıl önceki antik çağda Celtic bölgelerinde Gaul diliyle konuşurlardı) Galli’lerin kullandığı dilde herhangi bir şarkı sözümüz yok. Bunun bizi diğer gruplardan ayırdığını düşünmüyorum. Gezegende çok fazla Gaul dilinde şarkı sözü yazan grup olmayabilir, fakat bu başlıklar üzerinde düşünen de çok grup yoktur. Biz “farklılaşmak” üzerinde durmadık, sadece kendi işimizi yaptık. Eğer soracak olursanız, bence diğer gruplardan farklı gösterilmemizin 3 sebebi var:

1- Sadece antik kültürle ilgili şeyler söylemiyoruz, romantizm katmıyoruz. Şarkı sözlerimizin konsepti tarihte bilimsel varlığı olan şeyler. Söz yazmaya başlamadan önce çok sayıda tarihsel araştırma yaptım ve yapmaktayım. Avrupa’nın birçok üniversitesindeki tarihçi ve bilim insanlarıyla çalıştım.

2- İlgi çekmeye çalışan “folk esintilerinin” bulunduğu basit metal yapmıyoruz. Dinleyiciye direkt olarak folk melodilerini aktarıyoruz.  Chrigel Glanzmann felsefesinde iki şey önemlidir: %100 melodik death metal ve %100 geleneksel Celtic folk müziğini harmanlamak. Bu iki etmenden birini çıkardığınız anda ya sadece melodik death metal yaparsınız, ya da sadece folk müzik. Bu bizim felsefemize uymuyor.

3- Müziğimizdeki her şey el emeği. Klavye tarzı şeyler kullanmıyoruz. Celtic kültüründe kullanılan gerçek enstrümanları kullanıyoruz. 8 kişi olmamızın bir nedeni de bu. (çoğu birden fazla enstrüman çalıyor)

Türk Gitar: Bir grupta en önemli özelliklerden biri ilk dinleyişte dinleyeni avucunun içine alması ve bırakmamasıdır. Türkiye’deki bir çok sosyal medya mecrasında size dair yapılan yorumlarda bu durumun üzerinde duruluyor. Ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?

Chrigel Glanzmann: Öyle mi? Peki. Dürüst olmak gerekirse orada yapılan yorumların tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Müziğimizi sevdiğimiz şekilde yapıyoruz. Eğer diğer insanlar da seviyorsa, ne mutlu. Eğer sevmezlerse, sorun değil çünkü biz seviyoruz. 😉 Sadece en iyi performansımızı göstermek için çabalıyoruz. Hayranlarımıza olabildiğince iç içe olmaya çalışıyoruz. (örneğin sosyal medya hesaplarımızı kendimiz yönetiyoruz) Çünkü bir grubun, bir durumu asla gözardı etmemesi gerektiğini düşünüyoruz: Nerede olursan ol, ne yaparsan yap, hayranlarına teşekkür et! Seni destekleyenler onlar. Bunu hiçbir müzisyen unutmamalı.

Türk Gitar: Şu anda İsviçre’deki en popüler metal gruplarından birisiniz. Müzik yapmaya başladığınızda bu denli büyüyeceğinizi hiç düşündünüz mü?

Chrigel Glanzmann: Dürüst olmak gerekirse, evet. Yani şöyle ki, asla bilemezsiniz! Geleceği göremezsiniz ama umudunuz vardır. Ulaşmak için hedefler koyarsınız. Çok çalışmanız gerekir. Biz de bunu yaptık. Eğer şanslıysanız, siz de ulaşırsınız.

Türk Gitar: Bir çok grubun kariyerinde kırılma noktası olan albümler var. Eluveitie’nin kırılma noktasını oluşturan albüm hangisi ve gruba ne gibi önemli kapılar açtı?

Chrigel Glanzmann: Eğer bir gruba dışarıdan bakarsanız, “büyük iş başarıyorlar, devrim yapıyorlar” gibi düşünebilirsiniz. Ancak işin içine girdiğinizde pek de öyle olmadığını anlıyorsunuz. Sadece çalışıyorsunuz, adım adım ilerliyorsunuz. Yani her adımın, her şarkının, her albümün apayrı bir değeri var. Seni bulunduğun yere getiren şeyler onlar.

Türk Gitar: Geçtiğimiz yıl çıkarttığınız “Origin” albümü bir çok ülkedeki müzik sıralamalarında iyi yerlere geldi. Albüm için yazılan kritiklere baktığımızda da iyi notlar aldığını görüyoruz. Kesinlikle fanları ve eleştirmenleri tatmin eden bir albüm olduğuna şüphe yok. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Chrigel Glanzmann: Bunun için çok minnettarız. Aynı zamanda şunu söylemem gerek ki, çok fazla önemsemiyoruz. Bunu saygısızlık olsun diye söylemedim tabii ki! Ama şu da bir gerçek ki, müziğimizi sevdiğimiz şekilde yaratıyoruz. İnsanların beğenip beğenmemeleri pek önemli değil, biz böyle yapmayı seviyoruz.

Türk Gitar: Son albümde yer alan King ve The Call of the Mountains parçalarına video klip çektiniz. Fanlar önümüzdeki dönemde yeni bir video klip için mi beklenti içine girmeli yoksa albüm ya da yeni bir sinle parça mı düşünüyorsunuz?

Chrigel Glanzmann: Söylediğiniz gibi iki video yayınladık. Turnede olduğumuzdan dolayı klip çekmeye çok vaktimiz olmuyor. Keşke her şarkımıza klip çekebilsek! “Origins” için farklı bir klip sistemi düşünebiliriz.

Türk Gitar: Cevapladığınız için teşekkürler. İstanbul konserinde görüşmek üzere.

Chrigel Glanzmann: Gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Yakında görüşmek üzere!

Sorular: Feyyaz Ustaer – Oğul Uzun
Çeviri: Yiğit Karaduman