Fazla söze gerek yok, onu herkes biliyor. 59 yıllık sahne hayatı olan bir sanatçı, usta Erkin baba. Ama sanki ilk konseri gibi heyecan ve mutluluk doluydu. İçtenliğiyle, samimiyetiyle, sahne duruşuyla ve mizahıyla 7’den 70’e herkesin ilgi odağıydı.
Geçtiğimiz ayın ortalarında Erkin Koray’ın İzmir’e geleceğini öğrendiğim andan itibaren heyecanlı bekleyişe başlamıştım zaten. Hatta bazı arkadaşlarıma durumu belirttiğimde “1 Nisan şakasıdır oğlum!” deyip inanmamamı söylemişlerdi de ben olayın kesinleştiğini bildiğim için durumdan emindim.
İzmir’in yeni mekanlarından İzmir Event Hall konsere ev sahipliği yaptı. Güzel bir konser mekanı olmuş. Yeri de ulaşım açısından rahat bir konumda bulunuyor. Saat 21:00 gibi mekana geldik. Konserin başlaması saat 23:00’ü buldu ve nihayet Erkin Baba sahnedeki yerini aldı. Baba sahneye çıktığında kuvvetli alkışlar koptu. “Erkin Baba!” sloganları atıldı. Teşekkür ederek konuşmaya başlayan Erkin Koray, gündeme dair bazı konuları mizahi bir dille tatlı sert eleştirdi ve soundcheck işlemine geçti. Ufak düzenlemelerden sonra 50’li yıllardaki eserlerden bildiğimiz rock ‘n’ roll motifleriyle intro niteliğinde enstrümantal bir parça çaldılar ve ardından ‘İlahi Morluk’ parçası ile konsere girdiler. Erkin Koray, 75 yaşında olduğu halde gençlere taş çıkaracak bir performans gösteriyordu. 59 senelik sahne hayatına sahip olan baba, hepimizden enerjik ve dinç bir biçimde sahnedeydi. Tabii herkes bu duruma hayran kaldı. Konseri izlerken eğlenmenin dışında herkes de bir yandan esas duruşta gibiydi. Dile kolaydı, sahnede Erkin baba vardı sonuçta. Özellikle ilk defa canlı görenlerin ve dinleyenlerin çok heyecanlı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bazı hayranlar sürekli ellerindeki Erkin Koray plaklarını havaya kaldırarak şarkıya eşlik ediyordu. İlk parça bittiğinde herkes coşkuyla alkışladı ve Baba, bir kez daha teşekkür ederek devam etti. Anma Arkadaş, Kızları da Alın Askere, Aşk Oyunu gibi parçalar üst üste geldikten sonra benim çok sevdiğim parçalardan biri olan ‘Cemalım’ çalındı. Bu parçanın birçok farklı yorumu var fakat ben Erkin babadan dinlemeyi daha çok seviyorum. Bu arada seyirciler şarkılara eşlik etmeye devam ediyorlardı, bütün parçalar yıllardır herkesin dilinde olduğu için çok uyumlu bir koro ortaya çıkmıştı. Bizi geçtim, birkaç nesil bile bu şarkılarla büyüdü.
‘Gaddar’ ve ‘Sana Bir Şeyler Olmuş’ parçaları çalındıktan sonra klasikleşen iki parças üst üste geldi. İlk olarak ‘Çöpçüler’ sonra da ‘Arap Saçı’. Bu sıralarda Erkin Koray video çekilmesini pek istemiyordu. Tatlı bir dille sadece fotoğraf çekebilirsek daha iyi olacağını söylemişti ama insanlar dayanamayıp hatıra amaçlı görüntüler alıyordu. Erkin baba da esprili bir dille bu nedenle artık Türkiye’de konser vermeyeceğini belirtiyordu. Bu parçalardan sonra Ünal Vani’nin bestesi ‘Anlamadım’ çalındı ve parçayı bas gitardaki Ünal Vani yorumladı. Şarkıdan sonra Erkin Koray esprili bir dille “Ünal bayılıyorum bu parçaya. Lütfen bir kez daha söyle” dedi. Ünal Vani ise “Bir kere söylemiş olayım ki tadında bırakalım.” diyerek cevap verdi. Karşılıklı gülüştükten sonra Erkin baba, gitarıyla ‘Seni Her Gördüğümde’ isimli parçaya giriş yapacaktı ki seyirci daha ilk saniyeden parçayı anlayıp alkışlayınca baba biraz durdu, güldü, yeniden şarkıya girdi.
Önümüzdeki alan biraz açılınca sahneye biraz daha yaklaştık ve sahneyi çok daha iyi bir açıdan görmeye başladık. Erkin Koray, gitarıyla tek başına bir açış yaptı ve ‘Mesafeler’ parçasına geçtik. Parçayı orijinal versiyonundan farklı çaldı. İlk defa canlı dinlediğim için önceki konserlerini bilmiyorum fakat sanırım bu parçada Erkin baba daha çok doğaçlama takılıyor. Saat ilerledikçe artık konserin sonunun yaklaştığı da belli oluyordu. Erkin Baba, ‘Yalnızlar Rıhtımı’nı ‘Estarabim’e bağladı ve iki parçayı da üst üste çaldıktan sonra belki de en bilindik eseri ‘Fesuphanallah’ ile konseri tamamladı. Estarabim ve Fesuphanallah’ta davul ve klavye soloları parçalara renk kattı. En son olarak seyirciye teşekkür ederek sahneden ayrıldı.
Konser sonunda elimdeki konser afişini imzalatmak için kulisin kapısına gittim ve bekledim. Fakat ekibin plan, programı nedeniyle mekandan erken çıktıkları için ne yazık ki Erkin baba ile tanışma fırsatı bulamadım. Bu arada Erkin Koray`ın emekli olacağı hakkındaki haberler gerçeği yansıtmıyor. Evet sahnede bir şeyler söyledi ama biraz esprili bir dil vardı. Şakayla karışık Türkiye’de son konserleri olduğundan bahsedip sonra seyirciye dönüp meselenin seyirciyle ilgili olmadığını söyleyip güldü. Olayın ciddiyetini orada tam anlamadım fakat ertesi gün bununla ilgili gazete haberleri çıktı. Daha sonra Erkin baba, duruma açıklık getirmek için resmi açıklama yaptı. Açıklamada video görüntüsü alma durumundan duyduğu rahatsızlığı belirtti. Bolca video çekilince konsantrasyonunun olumsuz etkilendiğini belirten Erkin Koray, emeklilik düşünmüyor. Bu da demek oluyor ki Baba ile karşılaşma ihtimalimiz devam ediyor. Umarım bir gün bir yerde karşılaşır ve tanışırım. Yazımın sonunda belirtmek istediğim bir şey de bu yazı benim için bir konser değerlendirmesinden çok bir anı yazısı oldu ve Erkin Koray’ı canlı dinleyebilmiş olmanın mutluluğunu her zaman yaşayacağım.
Erkin Koray’a hem bu güzel konser için, hem de yaklaşık 60 senedir müziğiyle ve sanatıyla bizlere ve üst kuşaklara aktardığı her şey için sonsuz teşekkürler. Seninle aynı adı taşıdığım için çok mutluyum. İyi ki varsın Erkin baba!
Konserin setlist’i:
- Intro (Rock N’ Roll)
- İlahi Morluk
- Anma Arkadaş
- Kızları da Alın Askere
- Aşk Oyunu
- Cemalim
- Gaddar
- Sana Bir Şeyler Olmuş
- Çöpçüler
- Arap Saçı
- Anlamadım (Ünal Vani)
- Seni Her Gördüğümde
- Mesafeler
- Yalnızlar Rıhtımı
- Estarabim
- Fesuphanallah