Merhabalar arkadaşlar, bugün sizlere Ibanez’in Prestige serilerinden RG1570Z hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Öncelikle gitarın teknik özelliklerine değinecek olursak çoğu zaman olduğu gibi basswood yani ıhlamur ağacı bir gövde tercih edilmiş.24 perde jumbo fretlerden oluşan wizard sap, üzerinde rosewood yani gül ağacı bir tuşeden ve beş parça (iki parçası ceviz) akçaağaçtan oluşmaktadır. Burgu olarak da Gotoh tercih edilmiştir ve gayet kaliteli ürünlerdir.
Kilitli tremolo sistemi olarak da Ibanez’in kendi üretimi olan Edge-pro’ya yer verilmiştir ki bu da gayet kararlı ve başarılı bir yüzer köprü sistemidir (Floydrose).Ve yine stock halinde Ibanez’in kendi üretimi olan v7/S1/v8 manyetikler kullanılmıştır. Bunlar her ne kadar baş harflerinden de anlaşılacağı gibi vintage manyetikler olsa da, sizleri hiçbir sound’da yarı yolda bırakmazlar. Ancak birçok kullanıcı zamanla bunları kendi müzik tarzlarına göre değiştirmeyi uygun buluyor. Fakat şu da bir gerçek ki, gitarı 10 watt’lık transistörlü bir amfiye takıp ben istediğim sesi alamıyorum demenin de pek bir manası olduğunu düşünmüyorum. Kendi adıma konuşmam gerekirse benim bu gitara yaptığım tek şey humbucker manyetikleri single olarak kullanabilme özelliği eklemiş olmamdır.
Bir de bu gitarların artık piyasada bulabileceğimiz Edge-pro/Z köprülü olanları mevcut. Peki nedir bu köprü sisteminin farkı? Bu sistemin farkı, köprüyü çeken toplamda dört adet yay bulunmasıdır. Normalde floating tremolo sistemler köprü, tellerin ve yayların çekme kuvvetiyle dengede kalır ki bu sebeple floating yani yüzer köprü adını alır. Z sistemde ise köprüyü yine bildiğimiz bir çift yay çekmekte iken diğer bir çift yay da yine köprüyü aksi istikamete yani tellerin çekmesi gerektiği yönde çeker. Bunun avantajları kısaca şunlardır; akord etmede kolaylık, köprünün daha stabil şekilde sıfır noktasına dönmesi ve de bir telde bend yaptığınızda, o esnada diğer tellerin olması gerektiği notalarda kalmasıdır. Ve bir artı olarak bu sistemlerde, tel gerginliğini ayarlamak, gitarın arkasına konulmuş olan dönerli bir ayar düğmesiyle yapılır ve gayet pratiktir. Ve yine bu sistemle çalışan bir köprü sisteminiz varsa, ikincil yayları yerinden çıkartmak suretiyle normal bir floating köprü olarak da kullanabilirsiniz. Fakat Z sistem köprüler, normal floating sistem köprülere göre biraz daha serttir.
Gitarın solak modelleri ve bir çok renk seçeneği mevcuttur ki en çok dikkat çeken rengi mirage blue rengidir. Özel bir boyaya sahiptir ve ortamın ışığına göre yeşil ile siyah arasında renk değiştirir. Üzerilerinde beş yollu manyetik switch’i ve krom kaplama gayet kaliteli volume ve tone potansları mevcuttur. Fakat volume potansı ile çok fazla haşır neşir iseniz bazen çevirmesi yorabilir.
Gitar size yeni aldığınızda aynen gitarda olduğu gibi çok şık ve kaliteli bir işçiliğe sahip olan Team J Craft logolu bir hardcase ile gelir. En çok dikkatimi çeken husus ise çıtçıtlı ve yine Team J Craft logolu yedek parça çantacığı içinde ihtiyacınız olabilecek tüm allen anahtarları bulunur ki her birisi kullanım esnasında eli acıtmayacak şekilde kauçuk kaplı olması ve yine her birinin üzerinde Team J Craft logosu bulunmasıdır. Gerçekten her ince ayrıntısına kadar özenilmiş, evladiyelik olabilecek kalite ve işçiliğe sahip profesyonel bir gitardır. Ayrıca ince sap yapısı sayesinde özellikle hızlı çalımlara olanak tanır ve tellerin birbirine yakın olmasıyla da tam bir solo gitarıdır.