LTD EC-1000 FR

0
79

LTD firmasının ürettiği en üst seviye modellerden biri olan LTD EC-1000 FR ile karşınızdayım. İsterseniz hemen teknik özellikler ile başlayalım. Gitarımızın sapı 3 parça maundan oluşmaktadır ve klavyesinde gül ağacı kullanılmıştır. Gitarın klavyesi son derece rahattır ve incedir. Bu size çalım kolaylığını sonuna kadar sağlayacaktır. Les Paul kasa olmasına rağmen klasik Les Paul kasa gitarlara oranla daha ince bir sapı vardır. Gitarımızın maun üzerine alev desenli akçaağaç kaplamaları mevcut ve çok şık bir görüntüsü var. Gitarın gövdesi ile sap arasında set-neck bağlantı var. Sap tipi(neck shape) Thin U. Klavyede 24X Extra jumbo fret kullanılmıştır. Manyetik seçimi olarak ise köprüde EMG81, sapta ise EMG60 manyetikler kullanılmış. 3 yollu switch, 1 ton, 2 volume potansı var. Tremolo sisteminde Floyd Rose 1000Series Tremolo kullanılmış. Üst killit ise oldukça kaliteli. Akort kaçırması gibi bir problem neredeyse hiç yok.

LTD EC-1000 FR

Birazda gitarımızın sound durumunu inceleyelim. Gitarımızın oldukça dolgun bir sound’u var. Ancak kesin olarak “bu gitar bass karakterlidir’’ diyebileceğim bir soundu var. Amfiye, takılan prize ve manyetiğe göre çok değişiklik gösterebiliyor. Düzgün ayarlamalar yaparsanız her ikisinde de verimli sonuç alabilirsiniz. Sap manyetiğinde (EMG60) daha dolgun, daha koyu ve daha keskin bir sound var. Sweep picking için birebir. Clean kanalda güzel arpejler de çok verimli oluyor. Clean kanalda temiz ritimler için güzel. Drive kanalında ritim de pek bir verim göremedim. Saptaki manyetikte (EMG81)ya da parlak, daha tiz, daha yırtık bir sound var. Mute ritimlerde inanılmaz bir verim sağlyor. Sağ ve sol el mute tekniklerinde çok güzel bir sound veriyor.

LTD EC-1000 FRClean kanalda güzel blues soloları, clean ve drive kanalında güzel ritimler ve drive da solo için çok verimli bir manyetik. Kendi kulandığım amfimde gözlemlediğim bir konu var. Eğer bass’ı çok açarsanız(8-9)ses çok boğuk oluyor sap manyetiğinde. Eğer 5-6 yaparsanız tam verimi alıyorsunuz. 81 için ise treble ayarı 9’dur bende. En verimli hali bu. Eğer tizi kısarsam iki manyetikte de tondan kaybediyorum.  Eğer köprü manyetiğinin volume’unu kısarsanız çok güzel blues ritimleri çalabilirsiniz.

Artı ve eksi yönlerine değinmek istiyorum. Eksi yön olarak push pull olması güzel bir özellik olabilirdi. EMG manyetiklerin yüksek çıkışını biraz da düşürmek için işe yarayabilir. Eğer taktırmak isterseniz 30 dakikalık bir işlemle, 30 lira maliyet ödeyerek taktırabilirsiniz. Artı yönü ise diğer Les Paul gitarlara göre daha ince bir sapının olmasıdır. Les Paul gitarlarda 22 perde olur genelde ama bu gitarda 24 perde var. Normalde Les Paul gitarlarda tune-o matic köprü kullanılır ama bu gitarda Floyd Rose tercih edilmiş. Gitarın isminde yer FR zaten bunu ifade ediyor. FR yazmayan modeli sabit köprülü.

Genel olarak gitar parasını sonuna kadar hak ediyor. Floyd Rose sistemi geriye fazla gitmiyor. Ben fazla germekten hoşlanmıyorum, o yüzden pek sorun yok ama germeyi seviyorsanız sıkıntı yaratabilir. Biraz ağır tabi omuz ağrılarını fazlasıyla çekiyorum ancak gülü seven dikenine katlanır. Eğer iyi bir bütçeniz varsa ve sert sound ve aynı zamanda güzel clean soundlar seviyorsanız çok iyi bir seçim olacaktır. Aynı zamanda rock, blues, blues rock, jazz (çok olmasa bile idare eder) türlerinde bile oldukça başarılı. Görüşmek üzere…