Squier Vintage Modified Stratocaster

0
112

Squier tarafından üretilen çok hoş bir Stratocaster tasarımı ile karşınızdayım. Bir süredir sitemizde incelemelere ara vermiştik. Şimdi kaldığımız yerden devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde de özellikle pedal ve amfi incelemelerimize biraz daha ağırlık vereceğiz. Her neyse, şimdi karşınızda Squier Vintage Modified Stratocaster HSS var. Hakikaten çok hoş bir gitar. Bizzat denemekten ve çalmaktan keyif aldığım bir gitar. Düşük bütçeler için boyundan büyük işlerin altından kalkabilecek bir gitar.

Öncelikle gitarın teknik özelliklerini anlatarak başlayalım. Gövdede ıhlamur ağacı, klavyede gül ağacı ve sapta akçaağaç kullanılmış. Klasik bir Stratocaster tasarımı olduğu için 5 yollu switchimiz mevcut. Bunlara ek olarak 2 adet ton ve 1 adet volume potanslarımız yer alıyor. Ayrıca gitarımızda klasik Stratocaster’lardan farklı olarak iki adet single ve bir adet humbucker manyetik yer alıyor. Bu gitarın en önemli güzelliği de bu zaten. Buna ek olarak manyetiklerin Seymour Duncan olması ise başlı başına bir olay.

Squier Vintage Modified Stratocaster

Gitarın vintage etiketiyle satılmasının üç nedeni var. Birincisi kasanın dış boyasının ve kaplamasının parlaklığının biraz alınmış olması ve bu sayede gitarın vintage bir görünüme kavuşması. İkincisi 70’lerde kullanılmış olan headstock tasarımının bu gitarda kullanılıyor olması. Neydi o tasarım, headstock yani gitarın kafasının biraz daha büyük olması. Gitara farklı bir hava katıyor fakat görsellik açısından biraz sırıtıyor diyebiliriz. Bunun dışında görsel olarak yine olumsuz bir durum olarak köprü manyetiğinin siyah renk tercih edilmesini söyleyebiliriz. Neden böyle bir şey yapma gereği duymuşlar bilmiyorum fakat beyaz renk olsa daha uyumlu olabilirdi. Üçüncü neden ise vintage tarzda üretilmiş tremolo sistemi. Bu sistemi çoğunlukla Fender’ın ’50 serisi gitarlarında görmeye aşinayız.

Squier Vintage Modified StratocasterTonal açıdan değerlendirmeye geçecek olursak, gitarın oldukça geniş bir ton yelpazesi olduğunu söylemek gerekiyor. HSS manyetiklerin yer aldığı hemen hemen tüm Fender Stratocaster modellerinde bu geniş ton yelpazesinden söz etmek mümkün. Fakat burada bir can alıcı nokta daha var, şu an Squier tarafından üretilmiş bir Stratocaster modelini tanıtıyoruz ve yine de ton yelpazesi geniş. Peki neden? Çünkü manyetiklerimiz Squier tarafından üretilen ucuz Fender kopyası manyetikler değil, hakiki Seymour Duncan manyetikler. Köprüde Duncan Designed™ HB-102, ortada Duncan Designed™ SC-101 ve sapta Duncan Designed™ SC-101N manyetiği yer alıyor. Sağlam bir Stratocaster gitarınız varsa, clean gitara dair hemen hemen tüm tonları alabilmeniz eğer düzgün bir setup kombinasyonu yapabiliyorsanız mümkün oluyor. Bu gitar fiyatına rağmen, sadece vaat ettiği manyetik kalitesi ile bile bir adım öne çıkmayı başarıyor. Buna ek olarak distortion ve overdrive performansı konusunda da oldukça başarılı işler çıkartıyor. Bunun sebebi de hepinizin tahmin edebileceği üzere köprü manyetiğinin humbucker olması. Özellikle yüksek treble ve gain’li lead gitar tonlarında bu manyetik güzel işler çıkartıyor. Humbucker olmasından ötürü tonda çatlama veya dip ses sıkıntısı pek yaşanmıyor. 

Gitarın fiyatı, bu kadar özel ve fazla özelliğe rağmen bana göre çok çok iyi. Fiyat/performans açısından çok başarılı bir gitar. Şu an Mydukkan’deki fiyatı 875 lira. Yine aynı fiyata Squier üretimi manyetikleri bulunan Standard Stratocaster’lar mevcut fakat o manyetiklere para vererek kumar oynamaktasa, Seymour Duncan manyetikleri bulunan ve içerisinde bir çok “isim yapmış” özellik barından bu gitarı almak daha mantıklı olacaktır. Tüm bunlara ek olarak başlangıç seviyesi için önerilebilecek bir gitar değil. Fakat orta seviye gitarist gönül rahatlığıyla bu gitarı tercih edebilirler. Gitarın tonal açıdan ne kadar başarılı olduğunu aşağıdaki videodan görebilirsiniz.