God Is An Astronaut Uzayda Hayat Olduğunu İspat Etti

0
185

Okulda bahar döneminin başlamasıyla beraber konserlere ister istemez ara vermek zorunda kaldım. Projeler, yarışmalar derken God Is An Astronaut konserinin sürecinde buldum kendimi. Değişiklik, farklı bir aktivite olsun diye 6 Mart akşamını değerlendirelim istedik.

God Is An Astronaut`un tüm İstanbul konserleri kapalı gişe olmuş. Ozric Tentacles yıllar sonra İstanbul`a geliyor ve Project RNL ilk kez Türkiye`de çalacak. 3 grup için de önemli gelişmeler olacağı belliydi. Konser günü KüçükÇiftlik`in önünde toplandık. Kapı açılış saati 18:00 olarak verildi ama en az 1 saat 15 dakika sarkma oldu. Bunun sebebi organizasyon değil, Project RNL`in soundcheck için saat 18:00`de gelmesiydi. Son 2 sene KüçükÇiftlik`te çok konser izledim ama böyle bir manzara görmedim. Sıranın önlerindeydim ve Project RNL üyeleri ekipmanlarıyla beraber daha yeni içeri giriyordu. Dakikalar geçtikçe kalabalıktan sesler yükselmeye başladı. “Bunlar sadece soundcheck almaya uğramışlar” diyenler de oldu. Ayakta beklemek konser başlamadan yormuştu bizi.

Konser biletleri sahne önü ve normal diye ikiye ayrılmıştı. Uzun bekleyişin ardından mekana girdiğimizde neden böyle bir ayrım yapıldığını anlayamadık. Normal biletliler için ayrılan bölümün sahne önünden farkı yoktu. Sahne önü bileti alanlar da az olduğu için kötü bir görüntü vardı. Project RNL daha fazla beklemeden sahneye çıktı. Soundcheck`e kapı açılış saatinde gelen grup kendini affettirdi diyebilirim. RNL, progresif rock ve fusion caz türlerini harmanlayan bir grup ama heavy metale yakın olan parçaları da var. Konserde her enstrüman rahatlıkla duyulabiliyordu. Parça içinde her enstrümanın öne çıktığı bölümler zevki katlayan unsurlardandı. Grubun vokalisti Ray Livnat`ın ses aralığı geniş ve etkili kullanıyor. Sahnede en hareketli isim klavyede bulunan Eyal Amir`di. Bas gitar ve davul solosu duymayı hiç beklemiyordum. Bas gitara ilgimin yükseldiği şu zamanlarda canlı canlı bas solosu duymak ve yakından takip etmek harika oldu. Alon Tamir`in gitarına da dikkat çekmek istiyorum. Gitarın kafa (baş) kısmı yok ve tasarımı da bir garip. Sonuç olarak, Project RNL`in ilk Türkiye konseri eğlenceli geçti.

 

Gelelim Ozric Tentacles`a. Project RNL`de yakaladığım hareketlilik Ozric`te yoktu. Space rock yapan grup bana göre değilmiş. Sadece çalınan son 2 parça dikkatimi sahneye vermemi sağladı. Yoksa tüm konseri uykulu biçimde geçirecektim. Ancak Ozric`in sahnede kullandığı görüntüler hoştu. Grubun hayranları için hem görsel hem de işitsel bir şov hazırlanmıştı. Brandi Wynne günün en heyecanlı müzisyeniydi. Parça aralarında konuşmak isteyen bas gitarist, İstanbul seyircisi karşısında heyecandan konuşamadı, gülme tuttu. Ozric Tentacles`ın sahnesi bitince Project RNL`den Eyal Amir ekipman toplanmasına yardım etti.

Müzikle astral yolculuk yaptıran God Is An Astronaut seyircileri çok bekletmeden sahneye çıktı. Çıkar çıkmaz da tezahüratlar artmaya başladı. Konsere gelmeden God Is An Astronat hakkında yazılanlara bakmıştım. Mekanın üstü kapalı olacağı için yıldızlara bakamayacakları için üzülenler vardı. Konserde ara sıra tavana ışık yansıtıldı. Yıldızları göremeyecek olanlar için atmosfer yaratmak amacıyla böyle bir şey yapmış olabilirler. GIAA birkaç parça çaldıktan sonra normal kısımdaki seyircileri sahne önüne aldı. Bu dakikalarda garip olaylar yaşandı. Sanki sahne önüyle normal kısım yer değiştirmiş gibi oldu. Project RNL ve Ozric Tentacles`ı sahne önünden izleyenleri konser çıkışı normal kısımda gördüm (erken ayrıldım). Twitter`dan da “sahne önü bileti alanların hüznü” gibi paylaşımlar gözüme çarptı. Grubun böyle bir harekette bulunması bence güzeldi. Sahne önü böylece dolmuş oldu ve daha samimi bir ortam sağlandı. KüçükÇiftlik`e inen astronotlar motorlar soğumadan bizi alıp uzayın derinliklerine götürdü.

When Everything Dies ile başlayan yolculuk Echoes ve Vetus Memoria ile hız kazandı. Son albüme ismini veren parça Helios Erebus`un enerjisini iliklerimizde hissettik. 15 parça çalan God Is An Astronaut uzayda hayat olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

3 grubun albümleri ülkemizde satışa çıkmadığı için konserde stand açılmıştı. Plaklar, CD`ler, tişörtler vardı. Buradan da God Is An Astronaut`un son albümünü aldım ve evin yolunu tuttum. Moodlive`in organizasyonuyla geçen Pazar akşamı; hayat koşturmacası içinde biraz mola vermemizi sağladı.

Aşağıda her gruptan birer performans bulunuyor;

Project RNL:

Ozric Tentacles:

God Is An Astronaut: