Tek Kişilik Dev Kadro: Onur Hunuma Röportajı

0
262

Onur Hunuma 4 buçuk yıl yıl önce elektro gitar ile müzik dünyasına giriş yaptı. Geçen süre zarfında enstrümanına hakim olan Hunuma, müzik prodüksiyonu, kayıt ve miks işleriyle ilgilendi. Böylece kendi bestelerini yaptı ve albümde toplamaya başladı. Bu albümlerden sonuncusu Outer Space. Biz de Onur ile bir röportaj yapıp albüm ve kendisi hakkında daha fazla bilgi alalım dedik.

Türk Gitar: Merhaba Onur nasılsın?

Onur Hunuma: Merhaba, iyiyim Emre sen nasılsın?

Türk Gitar: Ben de iyiyim, Outer Space Şubat ayının başında çıktı. Nasıl hissediyorsun?

Onur Hunuma: Heyecanlı, beklentimin üstünde geri dönüşler oldu ve hala devam ediyor. Gayet güzel diyebilirim yani.

Türk Gitar: Sen müzikal çalışmalarını (albümlerini) solo yapıyorsun. Bu süreçte ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsun?

Onur Hunuma: Bir kere şu an en büyük sıkıntım gerçek bir bass gitarımın olmaması. Bu yüzden kayıtlarda basları çeşitli pluginlerle midi klavye kullanarak çalıyorum. Onun dışında kendin pişir kendin ye tarzı olduğu için tam tersine daha rahatım böyle.

Türk Gitar: Outer Space’de Buğra Şişman ve Hür İbrahim Sakman ile yaptığın parçalar var. Nasıl bir araya geldiniz?

Onur Hunuma: Buğra hocamla da, İbrahim abi ile de tanışalı çok olmadı aslında. İlk başta İbrahim abiye Pandemonium parçası için teklif sunmuştum, seve seve ilgileneceğini söyledi oradan muhabbet falan derken bağlarımız kuvvetlendi. Haliyle parçaların devamı da geldi. Buğra hocaya da ben Unseen Shadows`a gitar solosu ile eşlik etmesi için teklifte bulundum. O da sağolsun kabul etti ve ortaya bu tarz işler çıktı.

Türk Gitar: Sonraki albümlerde de böyle konuk müzisyenler almayı düşünüyor musun?

Onur Hunuma: İbrahim abi ve Buğra hoca gibi mütevazi iyi müzisyenler oldukça tabii ki ortak çalışma yapmak isterim.

Türk Gitar: Benim gibi çok fazla death metal dinlemeyenler için kabul edilebilir bir sound var. Parçaların çoğu da enstrümantal. Albümün sound`unu oluştururken kırmızı çizgilerin var mıydı?

Onur Hunuma: Evet, belli bir kalıba falan oturtmadım aslında müziğimi. Yani bu parça tamamen melodik death ya da bu tamamen core gibi bir şey demedim ki zaten core müzik ile deathcore haricinde pek aram yoktur. Aklıma gelen melodi, riff vs. ne tür fikir varsa onun üzerine gidip duygularımı o oluşturmakta olduğum parçaya yüklerim. Bu durumda albüm için de tamı tamına şu tarz bir albüm demek doğru olmaz, o yüzden ben ”Epik Metal” albümü deyip geçiyorum.

Türk Gitar: Epic Metal güzelmiş 🙂 New World Order ve Cosmic Love Suite in C Minoe benim favori şarkılarım. New World Order çok gaz verici bir yapıya sahip. Cosmic ise bir duygu seli yaratıyor. İki farklı şarkı aynı albümde buluşmuş. Sonraki albümlerde tamamen Cosmic Love Suite in C Minor havasında parçalar olabilir mi? 1 dakika az kalmış, daha fazla dinlemek istiyor insan.

Onur Hunuma: Teşekkür ederim beğenmene sevindim. Aslına bakarsak Cosmic Love Suite In C Minor parçasının hem 1 dakika gibi kısa bir süreye sahip olması hem de albümün kapanış parçası olmasının sebebi, gaz verici senfonik bir introyla ve aynı gaz şekilde parçalarla devam ettiği 18 dakikalık kozmik bir yolculuğun The Price Of Doom ile yavaş yavaş sona erdiği ve Cosmic Love Suite ile her şeyin duygusal bir sonu olduğunu anlatmaya çalışmamdı. Ve evet sonraki albümlerde biraz daha tarzı yumuşatıp tempoyu yavaşlatmayı düşünebilirim ama metalden asla vazgeçemem 🙂

Türk Gitar: Yeni albüm hemen her platformda var. Eski albümler de Spotify’da yerini alacak mı?

Onur Hunuma: Onlar hakkında kesin bir şey söylemek istemem çünkü onlar Outer Space`e göre çok daha amatör albümlerdi hem müzikal hem prodüksiyon açısından. Ama Outer Space sonrası çıkarttığım 2 yeni single`ı da aynı platformlarda yayımlayabilirim.

Türk Gitar: Peki, müzik dışında neler yaparsın?

Onur Hunuma: Müzik, hayatımın %75`lik bir bölümünü oluşturuyor. Ayrıca zaman buldukça arkadaşlarımla dışarı çıkıp vakit geçirmeyi severim. Ha bir de teknolojiyi yakından takip ederim.

Türk Gitar: Etkilendiğin müzikler, müzisyenler?

Onur Hunuma: Bu soruya her zaman ilk cevabım Wintersun ve kurucusu Jari Maenpaa`dır. Onların tarzı benim tarzımın ve müzik zevkimin temelini oluşturan en büyük unsurlardır her zaman. Onlar haricinde aynı şekilde Ensiferum, Children of Bodom gibi Finlandiyalı gruplar var. Benim gibi solo proje yapanlar olarak da Alien Orchestra isimli projenin sahibi Jan Batista Mojdiss ve Keith Merrow`u sayabilirim.

Türk Gitar: Geçen sene Ensiferum konserine gitmiş miydin?

Onur Hunuma: Evet, hatta festivaline gitmemin en büyük sebebi Ensiferum ve Kreator`dı. Ensiferum`u arkadaşım Harun ile sadece ikimiz havalimanında karşılamıştık. O anları hiç unutamam, çok sıcakkanlı insanlar.

Türk Gitar: Ensiferum`u ilk kez orada dinlemiştim. Festival bittikten sonra da son albümlerini aldım. Sahneleri çok eğlenceliydi. Solo müzisyen kalıbından çıkıp, bir grup çatısı altında konser verme planların var mı?

Onur Hunuma: Grup çatısı altında en azından şimdilik ciddi bir iş düşünmüyorum. Yani belki eğlencesine bir rock grubuna dahil olurum ya da kurarım. Ama dediğim gibi sırf kafa dağıtmalık eğlenmelik olsun diye. Benim asıl planım Türkiye`de de pek yapılmamış bir şeyi yapmak. Solo olarak sahne almak istiyorum yani belirlediğim setlist`te parçalarımın gitar haricindeki kısımları backingtrack olarak çalarken benim sahnede canlı olarak gitarları çaldığım bir konsept. Bu tarz bir şey düşünen organizatör ya da mekan sahiplerine duyurmuş olayım 🙂

Türk Gitar: Türkiye`de söylediğin türden performans yapan yok. Belki o konsepte sen öncülük edersin. Eklemek istediğin bir şeyler var mı?

Onur Hunuma: Umarım başarılı bir şekilde öncülük yapabilirim bu konsepte. Tek eklemek istediğim şey, bir şeyler için emek harcayan çabalayan ve üreten insanlara köstek olmaya çalışıp çelme takmak yerine destek olunması temennimdir. Çünkü maalesef özellikle bizim ülkemizde bu tarz ”hazımsız” insanlar çok var. Ben hayatımın sonuna kadar üretmeye ve çalışmaya devam edeceğim.

Türk Gitar: Başarılar diliyoruz, görüşmek üzere.

Onur Hunuma: Teşekkürler, ben de başarılar dilerim yolunuz açık olsun.